miercuri, 11 noiembrie 2015

Din nou, Luxemburg

 

Fost-am în Luxemburg din nou, iarăși cu probleme – zbor anulat și stat o zi în aeroportul din Viena. Pe agendă era o nouă întâlnire a grupului de lucru pentru date deschise iar pentru a doua zi – o mențiune scurtă și enigmatică: open date leaders network. Pe agenda personală aveam și eu un subiect cu ei: întră în joc sau aruncă definitiv prosopul ? L-a asta s-a dovedit că ar avea voință dar este puțină putință …

20151105_133412

 

Să le luăm pe rând. Marele portal de date despre care am mai scris ne-a fost prezentat în avan-premieră, stadiul alfa va deveni public la sfârșitul lunii cu ocazia DATA FORUM. Din linkul citat a rămas spectaculoasă doar aceeași valoare a contractului. Realitatea s-a redus la un CMS, ce include însă un modul de e-learning ! iar în spate, pentru date, CKAN ! După ce ultima dată m-am contrat cu ei spunându-le să nu o facă, nu că m-ar fi băgat pe mine în seamă dar constat că au ajuns la aceleași concluzii. Nu mai implementează zonă de comentarii de la utilizatori din lipsă de forță de moderare poliglotă. Nu mai implementează un mecanism de solicitare de date pentru că nu au forța de a satisface cererile. Nu mai fac statistici savante pe număr de downloaduri că nu sunt la ei pe site și nu le pot măsura corect. Au rămas cu o serie de statistici despre metadate care vor supăra Germania ce la nivel federal are un standard propriu – nu DCAT. Rămân însă la ideea de a ține orice fel de document, inclusiv PDF-uri sau scanări, nu au o partiționare a portalului în funcție de tipul de licențiere, deschisă sau nu. Pentru noi, cei cu portalurile naționale prima concluzie este că va trebui să ne schimbăm tehnologia de măsurare a traficului, de la GA către ceva bazat pe loguri de server deoarece vizitatorii lor vor downloada direct resursa, fără să vadă pagina portalului național. În lumea site-urilor de știri abordarea aceasta este considerată furt de conținut, noi suntem însă deschiși ! Cât despre promisul advisory board compus din reprezentanții statelor membre cu greu și-au adus aminte de el la întrebarea mea, m-au pasat de genul că prezența noastră bianuală în care le audiem prezentările ar juca acest rol.

Da, de acestă dată am vrut să lămuresc pentru liniștea mea sufletească câteva aspecte, nu cred că le-a plăcut.

Având în vedere atât experiența din Mexic cât și dorința mea de a avea o Uniune Europeană unită și puternică pur și simplu le-am spus că ar fi cazul să intre în joc. Că mi s-ar părea normal ca în evenimentele noastre să fim (și) sub steagul lor. Nu au perceput exact până nu le-am spus că nu este vorba că am vrea ajutorul lor ci că noi ne oferim să ajutăm CE. Discuția a fost informală, la masa de prânz. Concluzia ? Cineva simte că pierde trenul dar nu prea știe clar care este acesta. Au dezgropat o idee, Uniunea țărilor mediteraneene, în care, eventual, comisia să-și asume un rol de leader. Spre exemplu așa cum există Carta G8 a datelor deschise să existe un document similar al acestei organizații. Ce nu au înțeles este că datele deschise sunt pentru și cu societatea civilă, ei vor să organizeze întâlniri anuale la nivel de șefi de stat.

A doua zi a fost tragico-comic. La doi ani după adoptarea directivei, pentru o audiență compusă din angajații guvernamentali responsabili la nivel național de datele deschise au adus o echipă Open Data Institute care ne-a servit cursul 101 despre date deschise.

20151106_101924

Ne-au adus doi întreprinzători privați să ne explice cum au folosit ei datele deschise în beneficiul publicului (noi am făcut asta în toate road-show-urile ce le-am ținut prin prefecturi în ultimii doi ani), apoi ne-au mai dăscălit puțin și ne-au împărțit în grupuri cu câte un flipchart să dezbatem cuminți despre cine sunt utilizatorii de date deschise, cum îi găsim și capacităm. O idee bună … cu 6 ani în urmă. Ce comisia nu înțelege este că atunci când vrei ca cineva să-ți dea ceva (datele sale) trebuie să-i dai ceva în schimb. Poți să-i dai condiții wow cum a făcut B.M. in Istanbul sau poți să oferi recunoaștere socială prin aducerea unei personalități (cum am făcut noi având un secretar de stat din Cancelaria Primului-Ministru venit să se întâlnească cu angajații responsabili cu transparența din prefecturi). Ei nu au realizat că, a ne ține o zi în plus într-un oraș de care majoritatea ne-am săturat, în aceeași sală din ziua anterioară, nu este din acest film. Sau poate sunt, pur și simplu, prea comozi să-și bată capul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu