miercuri, 12 aprilie 2023

Cloudul din Moldova se primenește

Se mișcă lucrurile și în privința cloudului comercial utilizat în Republica Moldova. Guvernul MD a publicat un proiect de HG care modifică legislația aferentă funcționării cloudului privat guvernamental MCLOUD.

În oglindă cu abordarea din România se centralizează utilizarea cloudului comercial de către instituțiile publice, acestea îl vor accesa printr-un catalog întreținut centralizat, similar cu abordarea ADR.

Cloudul comercial poate fi oferit doar din DC din UE sau țări recunoscute a oferi un nivel echivalent de protecție a datelor.

Vom vedea textul după modificare, pare însă că se introduce o diferențiere între IaaS și restul serviciilor. Pare că folosirea IaaS este obligatorie și gratuită, pentru PaaS, SaaS și cloudul comercial nota este achitabilă atât centralizat, de guvern, cât și din alte surse.

Se introduce ca ofertă de servicii minimale ceva ce seamănă cu pachetul Microsoft 365 Business Basic.

Astfel se aliniază cele 2 laturi ale mesei, după ce conducerea Microsoft pentru România și Moldova a devenit recent unică (pe modelul Cuza) și cele 2 arhitecturi instituționale devin îndeajuns de compatibile pentru a negocia un singur pachet de servicii.

Textul proiectului de HG MD 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu