vineri, 28 aprilie 2023

3 miniștri vs NFT

A avut loc lansarea oficială a platformei ICI de trading cu NFT-uri în prezența unor demnitari relevanți (dl Florin Spătaru – min Economiei, dl Diaconu – ss MFP, dl Burduja – min MCID,dl Vevera - Director General ICI) și am fost curios cum s-au poziționat aceștia public.

Aveți în continuare marcaje de timp pentru principalele idei, urmate apoi de câteva observații personale.

00:03:50 dl Vevera indică MiCA ca legiferare a NFT (deși acest Regulament UE este doar în stadiu de proiect)

00:05:40 dl Vevera arată că NFT-urile ar trebui sa fie o metodă de implicare a cetățenilor în PPP organizate de instituții publice și astfel ei ar are avea în acel NFT o diplomă de implicare.

00:07:00 dl Vevera invocă grupul de lucru condus de ICI prin decizia PM cu membri: MFP, BNR si ASF.

00:08:30 dl Spataru începe să vorbească, reușește performanța de a nu menționa nimic despre proiect

00:12:30 dl Spataru felicită inițiativele ICI și așteaptă propuneri.

00:15:25 ia cuvântul dl Burduja.

00:16:01 dl Burduja: Mă bucur să marcăm acest eveniment pentru ca el este în pas cu timpurile […] Nu doar ca a venit vremea acestei idei dar iată ca România se poziționează în avangarda statelor care adopta noile tehnologii, le îmbrățișează, le potențează și avem și mințile sa facem lucrul acesta.

00:18:40 Avem în lucru două acte normative prin care pregătim terenul pentru MiCA și aici o sa ne coordonam îndeaproape cu ICI care deja lucrează la astea și are deja un grup foarte activ și despre asta o să mai auziți săptămânile următoare.

00:19:24 Astfel de proiecte (NFT-urile) înseamnă, pe de o parte o modalitate de a avea acces la cultura, tradiție, operele românești [...] pe de alta parte înseamnă acces la resurse din partea acestor instituții, proiecte care pot fi astfel finanțate.


00:20:37 ia cuvântul dl Diaconu cu un mesaj din partea ministrului MFP: Lansarea de azi este un eveniment important care va stimula tranzacțiile NFT în România

00:21:40 În acest context există provocări, riscuri dar și oportunități. Trebuie sa existe reguli clare privind tranzacțiile, taxele și protecția consumatorilor iar autoritățile vor monitoriza activitatea pentru a se asigura ca sunt în conformitate cu normele legale și fiscale.

00:22:05 Merită menționate următoarele provocări: una dintre provocările majore cu privire la NFTuri și marketplaceuri este reglementarea și supravegherea adecvată [...] abia acum începem să creăm o legislație în acest domeniu, este responsabilitatea MFP și a altor agenții guvernamentale să dezvolte reglementări adecvate pentru a se asigura protecția consumatorilor și investitorilor [...] fără a omite necesitatea de a preveni activitățile ilegale. Din perspectiva fiscală in Romania există încă incertitudini cu privire la impozitarea NFTurilor, este important sa se identifice modalități de impozitare într-un mod adecvat

00:23:45 Cele mai importante oportunități din perspectiva MFP: deschiderea unui marketplace pentru NFTuri poate stimula creșterea economică și investițiile in România [...] este necesară implementarea unui cadru fiscal adecvat pentru tranzacțiile cu NFTuri, va aduce beneficii statului, taxarea tranzacțiilor va contribui la veniturile fiscale.

00:25:00 Felicitări, ați creat un lucru absolut inovator in România și sunteți locomotiva care ne obliga pe noi, administrația, sa recuperam terenul


00:25:40 se anunță primele tranzacții live, toată lumea aplaudă.


00:26:10 dl Vevera: Marketplaceul este complet transparent în fața ANAF și a autorităților de verificare, este complet corelat cu legislația din România

00:28:30 dl. Burduja declară că NFT-urile ar trebui trecute în declarația de avere, dl Vevera anunță că intenționează să dăruiască NFT-uri domnilor Ciucă, Ciolacu si Burduja

00:29:20 dl Spătaru: Este necesară popularizarea inițiativei pentru a crea o emulație la nivel național

00:30:00 dl Burduja – ICI să continue cu alte parteneriate


Așadar un mixt comunicațional. MCID susține cu entuziasm, MEc este oarecum distant de subiect, MFP anunță că dacă tot există se va strădui să ia toate taxele și să protejeze cetățenii. ICI supralicitează peste orice îi pune interlocutorul la dispoziție.

Reținem totuși ideea că relația mediului guvernamental cu această platformă rezidă în statutul său de vânzător de NFT-uri, așadar merită analizată oferta de lansare.

Dintre ofertanți ICI, Agerpres și Romfilatelia sunt entități cu statul proprietar, BCU are în plus o misiune publică fără a fi parte din administrația publică. Pentru ICI și în special BCU există legislație specifică pentru vânzările de obiecte de inventar, în oglindă cu mult mai cunoscuta legislație aferentă achizițiilor publice.

Oferta ICI și BCU constă în poze proaspăt create pentru acest eveniment. Agerpres și Romfilatelia oferă poze din patrimoniul mai vechi.


Și de aici poate începe discuția.

Un NFT este o dovadă de proprietate.

  1. Sunt aceste NFT-uri dovada proprietății asupra drepturilor patrimoniale de autor sau sunt dovada proprietății asupra unui drept (licență) de utilizare?
  2. Mai simplu spus ... acea poză de coliță filatelică sub formă de NFT ce drepturi oferă achizitorului ?
  3. Are dreptul de a o multiplica digital și de a revinde în condiții de licențiere mai restrictive ?
  4. Are dreptul de a tipări imaginea sub forma exactă a coliței, devenind astfel tipăritor de timbre ? Ce se întâmplă dacă cineva le pune pe plic și în cutia poștală?
  5. Cel care a desenat, cu ani în urmă, acele timbre NU mai are ceva de spus (drepturi de autor latente) pentru utilizarea creației sale într-un mod cu totul nou, ca NFT ?
  6. Cât de ușor este ca cineva să creadă că răspunsul este afirmativ?

Acestea sunt tipurile de întrebări grele față de o astfel de inițiativă, nu zona de securitate tehnică despre care putem prezuma a avea un nivel înalt de securitate. La nivel mondial creația NFT-ului este problematică, nu transferul său între proprietari succesivi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu