marți, 11 aprilie 2023

CC - audit al performanței proiectelor

Ei bine, Curtea de Conturi a României, cu sprijinul omologului din SUA, a început să facă și audit al performanței proiectelor. Adică nu doar dacă au fost legale ci și dacă au fost decizii oportune și consecințe benefice.

Vă recomand să citiți tot raportul, este scurt, simplu, clar, la obiect.

Proiectul analizat este tipic și educativ, eu însă am găsit importantă următoarea afirmație ușor generalizabilă:

„Economicitatea cheltuielilor a fost afectată în cadrul componentelor parțial implementate. Este cazul celor aproape trei milioane de euro cheltuite în intervalul 2013-2019, din bugetul de stat, în afara Proiectului, pentru susținerea aplicațiilor informatice utilizate în paralel în cadrul sistemului judiciar și care urmau a fi înlocuite de RMS.”

⚠️ Adică orice proiect cu probleme este vinovat nu numai de problemele proprii ci și de toate cheltuielile și eforturile pentru compensarea acestor lipsuri ‼️

Din perspectiva zecilor de instituții publice care urmează a migra în Cloudul Guvernamental, a sumelor cheltuite de acestea pentru funcționarea în regim non-cloud, gradul de presiune asupra proiectului CPG devine spectaculos, practic poate chiar depăși valoarea nominală a proiectului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu