duminică, 28 noiembrie 2021

cetatean.gov.ro (eIDAS #54)



Afirmam la finalul postării despre identificarea video că platforma cetatean.gov.ro 𝐧𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆. Cred că este corect să și argumentez acest lucru.

Declarativ scopul acesteia este să faciliteze, astăzi, cetățenilor și notarilor obținerea de Certificate de Atestare Fiscală de la DITL Sector 6. Nu o face deoarece:

👉dacă nu ai rol fiscal la S6 primești un mesaj de eroare fără explicații

👉dacă ai datorii la S6 primești același mesaj de eroare fără explicații

👉dacă nu ai datorii la S6 primești ½ de CAF, care afirmă lipsa datoriilor dar nu listează și bunurile impozabile.

Notarii solicită CAF-ul pentru moșteniri și transferuri de proprietate, pentru ambele lista proprietăților este esențială. Atunci când aceștia solicită CAF-ul prin portalul sectorului nu-l primesc instantaneu dar sunt disponibile toate informațiile necesare. Ghici pe ce cale vor solicita CAF în continuare 😅?

Dincolo de această lăudăroșenie 🤥bazată pe ideea ”mulți văd, puțini cunosc” avem însă o mare problemă sistemică, perpetuată încă din MCSI. M-am exprimat elegant în loc să spun direct că ADR este în buzunarul furnizorilor privați de certificate calificate și se străduie să-l lărgească non-stop 😡.

Crearea contului pe platformă implică certificate calificate și o altă platformă dedicată: contulmeu.gov.ro. 𝐀𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬 𝐧𝐮 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐩𝐭𝐚̆ 𝐜𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐞𝐦𝐢𝐬𝐞 𝐝𝐞 𝐒𝐓𝐒 🤬

Toți furnizorii de certificate calificate din România le pot emite, la alegere, în cadrul uneia dintre cele două legislații paralele.

1️⃣ Certificate emise în baza L455/2001. Acestea sunt listate în lista națională găzduită de ADR. În acest cadru normativ STS emite ”𝑠𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝑐𝑒𝑟𝑡𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒𝑠𝑡𝑖𝑛𝑎𝑡𝑒 𝑒𝑥𝑐𝑙𝑢𝑠𝑖𝑣 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑎𝑢𝑡𝑜𝑟𝑖𝑧𝑎𝑡 𝑑𝑖𝑛 𝑐𝑎𝑑𝑟𝑢𝑙 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠̦𝑖 𝑎𝑢𝑡𝑜𝑟𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐𝑒, 𝑖̂𝑛 𝑠𝑐𝑜𝑝𝑢𝑙 𝑖̂𝑛𝑑𝑒𝑝𝑙𝑖𝑛𝑖𝑟𝑖𝑖 𝑎𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑓𝑢𝑛𝑐𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒”.

2️⃣ Certificate emise în baza Regulamentului UE eIDAS. Acestea sunt listate în lista europeană găzduită de Comisie. În acest cadru normativ pentru STS este aplicabilă L266/2020 care-i adaugă în lista sistemelor operate și ”𝐷. 𝑆𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝑖̂𝑛𝑐𝑟𝑒𝑑𝑒𝑟𝑒 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑡𝑎̆”,  𝗳𝗮̆𝗿𝗮̆ 𝗹𝗶𝗺𝗶𝘁𝗮̆𝗿𝗶.

⚠️De principiu, nu este deloc bine să existe două legislații paralele, L455 ar fi trebuit demult abrogată. 

eIDAS permite limitări de utilizare însă obligă ca acestea să fie declarate/atașate clar certificatului. Nu este cazul certificatelor STS și astfel utilizarea lor este juridic validă indiferent de scopul semnăturii. Limitarea se regăsește doar în convenția dintre STS și beneficiar, astfel utilizarea certificatului în alt context decât exercitarea sarcinilor de servici ar putea duce doar la o simplă cercetare administrativă a semnatarului. 𝐍𝐞𝐚𝐜𝐜𝐞𝐩𝐭𝐚̂𝐧𝐝 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐀𝐃𝐑 𝐢̂𝐧𝐜𝐚𝐥𝐜𝐚̆ 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐞𝐈𝐃𝐀𝐒 ❗ arogându-și capacitatea de a judeca contextul aplicării semnăturii.

Dragă ADR, atunci când inviți entități publice să se înroleze în platformă acestea vor cere în mod legitim angajaților lor să o evalueze, respectiv să parcurgă procedura de deschidere cont folosind certificate STS. Este doar un exemplu, rețineți vă rog că 𝐧𝐮 𝐯𝐨𝐢 𝐚𝐯𝐞𝐭̦𝐢 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚̆ de a controla administrația publică în privința procedurilor interne de management al documentelor electronice.

O să spuneți: mult zgomot pentru nimic! Mai este mult până când vor fi disponibile servicii noi, cu o valoare de utilizare capabilă să atragă mulțimi de utilizatori. 🤡Din păcate L105/2020 impune ca ”𝑝𝑎̂𝑛𝑎̆ 𝑙𝑎 𝑑𝑎𝑡𝑎 𝑑𝑒 31 𝑑𝑒𝑐𝑒𝑚𝑏𝑟𝑖𝑒 2021, 𝑡𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑎𝑢𝑡𝑜𝑟𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐𝑒, 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐𝑒 ..., 𝑎𝑢 𝑜𝑏𝑙𝑖𝑔𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑎𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟𝑎 𝑑𝑒𝑝𝑜𝑛𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑒𝑟𝑡𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑡𝑒 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑡𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑠𝑒𝑚𝑛𝑎̆𝑡𝑢𝑟𝑎̆ 𝑒𝑙𝑒𝑐𝑡𝑟𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎̆.”, prin deponenți înțelegându-se aproape 400.000 de persoane care au obligația de a depune declarații de avere și interese la ANI.

Nu am auzit de nicio instituție publică care să fi început demersuri în acest sens. Dacă interpretarea oficială este că certificatele STS pot produce semnături calificate doar în exercitarea sarcinilor de servici (depunerea declarației nu este o sarcină de servici ci o obligație legală a persoanei, de care este ținută chiar dacă nu mai este angajată‼️) atunci pierdem speranța că STS le-ar putea furniza din cloud și vom constata cu fatalism cum în primul trimestru al anului viitor bugetele publice vor fi subțiate de 400,000 x 30 = 𝟏𝟐 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 😲. Chiar dacă scade prețul, numărul de semnatari, tot în zona crepusculară ne vom regăsi.

...

Recitind, simt nevoia unei clarificări. Deși startul STS în emiterea de certificate calificate s-a făcut pe L455 (varianta 1️⃣) astăzi toată activitatea sa este în cadrul eIDAS (varianta 2️⃣). Așadar nu are constrângeri sau limitări legale.

...

Mi se semnalează din public🙏 că există totuși o instituție serioasă, care respectă L105 (oarecum, că nu va finaliza achiziția până la 1 Ianuarie).

Aceasta este ... surpriză .... BNR !

Prin procedura SCN1096230 va cumpăra 850 de tokenuri+certificate de 36 luni la prețul total estimat de 425.000 lei, altfel spus 100 euro/utilizator.

👏👏👏👏 😢

Da, scrie în anunț că sunt pentru declarațiile de avere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu