miercuri, 17 noiembrie 2021

DNSC retrimis la comisii de către plen

Vai ! Cât m-am înșelat.🤗 Plenul Senatului a trimis #DNSC-ul înapoi la comisia de raport, cu unanimitate de voturi. 

Șeful senatorilor PSD a cerut asta spunând că a fost informat de staff-ul senatului că: 

👉”există un amendament care modifică un HG, lucru care nu poate fi făcut prin lege”

Este vorba de acele amendamente promovate la CDEP de Pavel Popescu, pierdute prin adoptare tacită și reapărute sub semnătura senatoarelor PNL Nicoleta Pauliuc și Alina Gorghiu. Numai că doamnele au fost mai harnice, mai bine informate iar amendamentele lor sunt ușor modificate. A apărut astfel suplimentar o prevedere de eliminare a rolului MCID de autoritate de stat în domeniul securității cibernetice așa cum este el prevăzut în HG 371/2021 care îi reglementează activitatea.

Însă, conform L24/2000, abrogarea unui HG, sau părți din acesta, prin lege este permisă, ba chiar recomandată. Astfel:

👉(1) Prevederile cuprinse într-un act normativ, contrare unei noi reglementări de același nivel sau de nivel superior, trebuie abrogate. Abrogarea poate fi totală sau parțială.

👉(4) Dacă o normă de nivel inferior, cu același obiect, nu a fost abrogată expres de actul normativ de nivel superior, această obligație îi revine autorității care a emis prima actul.

Putem deci felicita cele două doamne pentru claritatea dorită pentru desemnarea autorității de stat și pentru eleganța de a nu forța MCID să-și sinucidă propria atribuție. Ar fi fost perfecte dacă ar fi respectat și celelalte norme de tehnică legislativă în redactarea amendamentului dar hai să nu fim cusurgii.

Ne întoarcem așadar în comisia senatului unde poate fi dezbătută această problemă, la fel ca oricare altă idee de amendament care ar putea să le vină, ad-hoc, senatorilor.

PS: felicitări SG al Senatului, pentru prima dată aud să se implice în textul legilor dezbătute, și încă cu mai mult succes decât Consiliul Legislativ ale cărui observații sunt de cele mai multe ori ignorate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu