duminică, 24 ianuarie 2021

DNSC - primul draft

 În 3 Dec 2020 a fost publicat proiectul de OUG pentru înființarea Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică - DNSC, bine-înțeles doar cu o zi înaintea ședinței de guvern. Rezolvând transparența, să ne vedem de text.

Conținutul este substanțial, practic face vraiște toate practicile actuale de organizare statală mergând pe ideea că, fiind OUG, clauzele sale specifice vor prevala în fața legislației generale.

Inițial am presupus că se va înființa un nou minister, acum spun că este mult mai mult decât atât. Controlul prim-ministrului asupra sa este formal, controlul guvernului (relevant într-o coaliție) este inexistent, va emite acte cu o putere legală caracteristică HG-urilor și poate fi independent financiar, deci în afara forței MFP. Dacă conducerea sa va avea onoarea specifică unei anume educații s-ar putea spune că cel mai important actor civil în controlul său va fi Președintele României dar, la o adică, are resurse solide de independență.

Cu 1250 de posturi va fi de 10x MCSI (excludem OIPSI) și de 20x CERT-Ro. Salariile vor fi egale cu cele mai mari salarii din mediul public pe poziții echivalente - și aici este o discuție pentru că, printre altele, indirect OUG-ul intră și peste COR.

Va aviza toate proiectele IT guvernamentale (răspunderea pe cybersecurity a CTE devine astfel caducă). Va aviza laboratoarele de testare și producătorii privați de tehnologie. Poate interzice producători dar nu și tehnologii (problem solved pe 5G, nu mai avem nevoie de lege în parlament). Va investi în companii din acest domeniu. (mi-a sugerat ARPA în această zonă). Singura lipsă este statutul de organism intermediar pentru fondurile europene.

Se poate spune că, instituțional, este o revoluție. Va funcționa ? Foarte probabil da, mai ales comparat cu jalnica situație prezentă. Este o propunere oportună ? Răspunsul este intim legat de experiența de viață a celui care apreciază asta. Cool va fi pentru cei tineri, la fel de cool va fi fiorul celor 50+.

Să nu uităm însă presiunile deschise făcute anterior asupra guvernului pentru adoptarea acestui OUG chiar de către demnitari guvernamentali. Nefiind adoptat în prima ședință și demisionând PM Orban (nu mai pot fi adoptate OUG-uri) situația este astăzi la fel.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu