duminică, 24 ianuarie 2021

Clarificări PSCID (pscid #3)

Vești rele de la PSCID, marea platformă incertă în toate cu excepția prețului, despre care am tot scris. Se apropie termenul pentru depunerea ofertelor și azi au publicat un răspuns consolidat pentru un mare număr de solicitări de clarificări. Ce putem reține:


👉80% dintre ofertanți solicită prelungirea termenului - ADR a respins

👉Toată lumea a cerut documentația în format editabil - ADR a publicat fișierul word, oare de ce abia acum ?

👉Multă lume are dificultăți în a găsi experți cu profilul cerut - ADR rămâne inflexibil

👉Unii au cerut limitarea penalitatilor plătite de furnizor pentru neindeplinire contract - ADR a acceptat.

Până aici putem înțelege că acest contract este apetisant pentru mulți dar destinat pentru puțini (doar CertSign probabil nu are probleme cu găsirea experților). Mai îngrijorătoare este următoarea clarificare:

Întrebarea nr.38:

A fost stabilit un cadru sau principiul de măsurare al nivelul de încredere în fiabilitatea şi independenţa sistemului de identificare digitală (PSCID) şi a componentelor sale?

RĂSPUNS nr.38;

Solicitarea de clarificare nu face obiectului cerinţelor cuprinse in cadrul documentaţiei de atribuire. 


Așadar cheia de boltă a acestui proiect - modalitatea de înrolare - despre care eu am spus că nu este compatibilă cu cerințele eIDAS nu numai că nu se cere a fi aliniată la acest Regulament ci chiar nu are niciun criteriu de calitate de verificat în procedura de acceptanță.‼️ Se înțelege de altfel că problema calității identificării nu există niciunde în sistem. De altfel cineva, c`est moi 😋, a cerut pe SEAP direct să i se clarifice dacă livrabilele proiectului trebuie să corespundă prevederilor Regulamentului 1502 (care stabilește condițiile europene minimale pentru nivelurile de asigurare), a primt răspuns individual cum că-și are răspunsul în cel consolidat dar a constatat că acesta nu-l cuprinde (ce-o fi de făcut în această situație ? 👮).



Abordarea autorilor caietului de Sarcini pe acest subiect este inexplicabilă. Pentru unele dintre condițiile enumerate de 1502 explică în CS de ce cred ei că cele cerute în CS sunt aliniate fără însă a cere furnizorilor o aliniere directă. Astfel în viitor cineva se va fi înșelat în această privință (se poate demonstra de pe acum asta), nu va exista o recunoaștere europeană dar banii vor fi fost cheltuiți pentru nimic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu