25 Noiembrie 2020 ne-a adus, din partea Comisiei Europene, forma finală a ”Data Governance Act”, o propunere de regulament care pune bazele unei noi industrii, poate chiar și în România ?
Până acum circulația datelor în societate se baza, în mare, pe două mecanisme imperfecte: fie datele erau publicate însoțite de o licență fără enforcement, fie erau tranzacționate între actori privați, contra cost, dar cu soluționarea conflictelor într-un cadru comercial civil. Ambele variante oferă prea puține garanții și astfel au blocat datele la sursă.
Viitorul regulament înființează operatori specializați de date (de BI), comerciali sau non-profit, autorizați și supravegheați de stat, care colectează datele din diverse surse împreună cu limitările de utilizare specifice acestora. Prin transferul limitărilor/obligațiilor sursa de date își reduce răspunderea (riscul legal) și poate avea venituri prin taxarea transferului. Operatorul specializat (denumit Providers of data sharing services) primește și execută comenzi de prelucrări de date, sub condiția ca acea comandă să fie compatibilă cu condițiile de utilizare a datelor prelucrate, ține evidența acestor comenzi și răspunde pentru legalitatea lor. Beneficiarul, care a comandat prelucrarea, poate primi astfel foarte valoroase lucrări statistice altfel imposibil de realizat prin eforturi proprii întrucât niciodată nu ar fi putut avea acces la microdate (datele primare).
În mod particular entitățile publice sunt încurajate să transfere date împreună cu limitările de natura confidențialității comerciale, statistice, a protecției oferite de dreptul de autor și a protecției datelor personale. O altă noutate este desemnarea unui punct unic de contact care să preia cererile operatorilor de obținere a datelor deținute de mediul public.
Personal vad o reală oportunitate pentru business, iar pentru mediul guvernamental un mesaj clar că ar fi mai ieftin și mai eficient să renunțe la platformele BI in-house trecând la utilizarea un operator privat fără stres în legătură cu legalitatea acestui demers
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu