vineri, 26 iunie 2020

STS va fi totuși furnizor calificat! (eIDAS #37)

În 18 Mai am asistat la lucrările comisiei ITC a CDEP în care a fost adoptat un amendament propus de AFSC și preluat de către dep MIN Varujan Pambuccian prin care certificatele STS aveau utilizarea limitată doar la 
”personalului autorizat din cadrul instituțiilor și autorităților publice, în scopul îndeplinirii atribuțiilor funcționale, dar numai pentru semnarea electronică a documentelor din sistemul închis, format exclusiv din instituțiile și autoritățile publice.”


Cum era un raport comun cu Comisia de Apărare iar aceasta nu a preluat acest amendament în 2 iunie Comisia ITC a decis să-și susțină punctul de vedere în ședință comună. Aceasta a avut loc în 17 iunie, cu o participare online slabă dar totuși a ales varianta fără amendament.

În 17 Iunie, în plen, dl dep MIN Grosaru Andi-Gabriel (care pare foarte atașat de serviciile de certificare, a propus amendamente împreună cu dl. dep MIN Varujan Pambuccian ba chiar a făcut și circ bruiind lucrările comisiei ITC din care nu face parte) a mai dat un recital determinând retrimiterea către comisiile reunite pentru un nou raport ( stenograma sau 2:45:30 pe înregistrarea video).

Apoi se întâmplă ceva, probabil o negociere politică care supra-licitează AFSC, dep PNL Pavel Popescu nu intră în amănunte în clip.

În 23 Iunie cele 2 comisii se reunesc, în participare masivă și votează unanim un nou raport, același, fără limitarea STS. A doua zi legea este adoptată cu doar 2 voturi împotrivă. Dl dl dep MIN Grosaru Andi-Gabriel explică că cele peste 30 de amendamente ale sale respinse de comisii nu făceau decât să îmbunătățească legea din 2001.

În concluzie, multă agitație pentru a ajunge de unde am plecat. Legea 455/2001 nu mai poate fi salvată nici cu 30 de articole modificate, va fi sper în curând abrogată/înlocuită. STS va emite certificate calificate, pe stil vechi, gratuite și doar pentru instituțiile publice făcând demersuri pentru a se alinia cât de curând posibil și la eIDAS.

De remarcat și promisiunea PSD de a vota și celălalt OUG, 38, cu privire la utilizare documentelor electronice de către administrația publică. Sunt curios să văd dacă și în acest caz amendamentele adoptate de comisie vor fi cumva răsturnate.

Iată declarațiile de la votul final din 24 iunie:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu