luni, 25 mai 2020

Politica parlamentară (eIDAS #33)

Astăzi ar fi fost ziua când, în comisia ITC a Camerei Deputaților, ne-am fi așteptat să capete tracțiune PLX 475 / 2019, proiectul de lege asumat de dep. PSD Șerban Nicolae menit a completa prevederile regulamentului eIDAS. M-aș fi așteptat ca acest proiect să fie ales, celelalte două respinse (cele inițiate de dep USRDrulă și dep MIN Pambuccian). Așa cel puțin rezulta din ședințele anterioare ...

PLX 475 nu este fără probleme. Aveam pregătită o analiză pe text. În opinia mea trecerea lui fără câteva amendamente nu ar fi fost oportună. În forma actuală ne pune pre traiectorie de infrigement datorită prevederilor referitoare la dispozitivele de semnare, anulează complet ideea ca STS să ofere semnături calificate instituțiilor publice și lasă lucruri nerezolvate, cel mai notabil fiind ignorarea zonei de identitate electronică.


Totuși nu am ajuns la discuții serioase, am avut parte doar de circ ! A început cu dl dep MIN Grosaru Andi-Gabriel care, nefiind membru al comisiei, a insistat agresiv să i se prezinte persoanele din zoom care nu sunt parlamentari (erau neașteptat de multe: AFSC, Namirial, FIC, Concordia, ANIS, ARMO, STS, ANSE :) ). Deși noi, invitații, nu am fi avut nimic împotrivă, președintele comisiei dep USR Zainea l-a respins și i-a tăiat microfonul. Apoi a citit ordinea de zi moment în care dep UDMR Norbert Apjok a solicitat ca cele 3 proiecte să fie amânate până la prima ședință off-line ”intrucât este o temă grea și e mai bine să fie discutate față în față”. A intervenit dep USR Drulă care a declarat că proiectele sunt mult prea întârziate. A continuat dl Zainea care a spus ”punctul meu de vedere în calitate de președinte este să închidem odată acest subiect, să dăm un vot ... așadar începem cu primul punct de pe ordinea de zi ...” Apoi a intrat dep PSD Dobrică care a reclamat că anterior organizatorul a blocat audio toți participanții și că trebuie votată ordinea de zi. A preluat dep PSD Socotar afirmând că orice propunere a unui membru al comisiei trebuie supusă votului. Dl. Zainea l-a întrebat unde scrie în regulament, totul pe fondul bruiajului făcut de dep Grosaru care tot vroia să cunoască participanții. Dl Zainea îl aminință cu excluderea din zoom, dep PSD Zamfira Cătălin anunță ”că nu este de acord cu acest mod de lucru” și iese din conferință. Intervine dep PNL Pavel Popescu pentru a le da dreptate colegilor spunând că ”nu așa se conduce o ședință”, că este normal să ia în considerare cererile colegilor. Dl Zainea îi atrage atenția că nu este momentul declarațiilor politice. dl Popescu îi atrage atenția d-lui Zainea că acesta se comportă ”ca un mic dictator” fără a avea ”măreția și anvergura necesară” și că nu este cazul să înceapă un război cu membrii comisiei. Intervine dl Socotar care anunță ”în calitate de secretar al comisiei” că există membri care au părăsit ședința, că o va face și el, și că nu mai există cvorum. Pe fondul membrilor care anunță că părăsesc ședința, dl dep Anton Anton îi spune calm d-lui Zainea că membrii comisiei nu sunt subordonații săi și că trebuie tratați cu respect. Se închide ședința după circa 15 min fără a intra în ordinea de zi și fără ca aceasta să fie votată. Se încheie cu o adresare a d-lui Zainea către noi, invitații, în care ne roagă să observăm cum parlamentarii ignoră nevoile țării.

Nu sunt specialist în funcționarea parlamentului însă am văzut de prea multe ori modul în care se votează ordinea de zi ca să pot înțelege acum de ce acest lucru poate fi ignorat. Pot înțelege că propunerea de a discuta în off-line împingea cele 3 legi poate până în toamnă dar nu înțeleg cum acestă abordare din partea d-lui Zainea poate înfrânge blocul PSD-UDMR care va fi prezent oriunde și oricând.

Evident, ulterior a apărut și versiunea acestor evenimente în varianta FB, pentru bulă !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu