duminică, 17 mai 2020

panel eID si semnatura electronica

Cred că este momentul să îmi reîntorc atenția către acest blog. Încep ușor, cu un eveniment online organizat de GovNet dedicat eID, semnăturii electronice și demersurilor juridice de actualitate la care am fost și co-moderator. Muncă grea știind că avem în jur de 300 de persoane înscrise, mai toate în poziții de middle sau top management în entități de renume.


Am ratat doar durata, 4 ore în loc de 2, altfel toți ceilalți KPI au fost sublimi. Inclusiv reacții private primite ulterior. Desfășurător:

Începe cu Sabin Sărmaș spunându-ne că nodul eIDAS va fi gata peste 2 ani, urmează Dragos Preda  (min 28) care ne dă speranța că am putea semna cândva contracte la distanță în condiții de securitate juridică mergând doar până la oficiul poștal, urmez eu la min 41 vorbind despre opțiunile existente în utilizarea identității electronice, apoi, al 1:22:00, dna av. Bologa care ne relatează stadiul eforturilor din Parlament în vederea diversificării și simplificării modalităților de semnare electronică, dl Burdun de la Certsign, la 1:47:00, și totodată sponsor, care ne explică cum conștiința nu-i lasă să nu ne avertizeze să nu utilizăm altceva decât semnături calificate, dl Bădescu de la ASSECO, min 2:18, celălalt sponsor, care ne vorbește despre produsul său de management și semnare documente, de la min 2:44:00 o foarte interesantă prezentare aplicată cu descrierea pașilor organizaționali necesari pentru o instituție publică înainte de a se digitaliza din partea dl-ui Bogdan-Florin Popovici și încheiem cu un discurs mai degrabă inspirațional din partea d-lui Liviu Stanciu purtător al experienței Primăriei Alba-Iulia.

La final, dar deloc neimportant, discutăm liber despre valoarea juridică a documentelor semnate prin platforme precum DocuSign sau Namirial, despre documente electronice în achizițiile publice - ambele subiecte de interes propuse de numerosul public: peste 300 de persoane înscrise pentru a putea pune întrebări pe zoom, mii de vizualizări pe FB.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu