joi, 8 august 2019

OUG pentru 112

Scriam despre prezentul localizării apelurilor de urgență. Iată că acum avem și perspectiva viitorului - a fost publicat proiectul de OUG care va modifica legislația dedicată. De principiu, când lipsește ceva mă gândesc în primul rând la prostie însă atunci când exista ceva în plus reavoința mi se pare mai probabilă.

Ca să fiu eficient citez mai jos textul publicat pe FaceBook, cu o redactare tipică acestui mediu orientat spre senzațional, voi reveni în continuarea lui cu completările necesare:


Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale - România a publicat proiectul de OUG pentru 112 si nu-mi miroase a bine ... http://pages.today/obj5

 Modificările legale propuse garantează lipsa unei localizări precise pentru 50% dintre români.😟

Să mă explic:

1. Tehnic: metoda Cell-Id folosită astăzi de STS nu este o triangulație (folosește doar 1 punct - al stâlpului la care este conectat mobilul - nu 3 puncte, de unde vine ”tri”). De aici și lipsa de precizie.

2. Legal metoda STS se numește ”localizare primară”

3. Localizarea ”corectă”, care furnizează coordonate GPS utilizabile, are propria definiție în legislația care urmează a fi schimbată.

4 Tehnic: localizarea precisă se obține prin servicii de rețea precum Triangulation și Multilateration (google it !).

5. Legislația curentă permite ANCOM să oblige operatorii mobili să implementeze localizarea ”corectă” (Art.20-1) dar ANCOM nu a emis normele necesare din 2016 până azi.

6. Legislația propusă elimină localizarea ”corectă” schimbându-i definiția (Art.3 - n) prin introducerea precizării că aceasta are ca sursă localizarea primară. Adică, în locul unui sistem automat bazat pe toate datele tehnice disponibile, operatorul STS ar trebui să ghicească un punct pe hartă - la fel ca până azi. Sau, pe scurt, să facă din rahat bici !🕵️‍♀️

7. Se introduce în schimb tehnologia AML care, statistic în EU, a localizat 48% dintre apeluri (vedeți raportul recent publicat). Cum AML costă mai nimic în schimb localizarea bazată pe rețea are costuri semnificative de infrastructură se poate pune întrebarea dacă nu asistăm la un târg 💲 - PSD scutește operatorii de costurile cu localizarea dacă aceștia acceptă pierderile cauzate de înregistrarea cartelelor pre-plătite. Vom fi deci morți, dar identificați ! 👻

PS: În raportul comisiei ni se propune, fără nicio valoare juridică, că implementarea localizării bazate pe rețea se va face în 36 de luni (3.2.5 Măsura 9). Uită să spună că tocmai ce au distrus baza legală pentru acest lucru.

Revenind de la senzaționalul clipei la o postură mai serioasă trebuie să punctez că, dincolo de costuri, localizarea bazată pe rețea reprezintă un real risc juridic pentru operatori. Dacă ar fi implementată, în cazul unei tragedii - precum cea din Apuseni, răspunderea juridică pentru localizare nu ar mai fi a STS-ului (am arătat în postarea anterioară asta) ci a operatorului care ar fi dator să furnizeze localizarea precisă. Această operațiune, am arătat, are o precizie aleatoare ori dacă familia victimei din Apuseni a cerut daune statului român cu atât mai mult vor fi cerute daune unei multinaționale. Și opinia publică în astfel de situații vrea capete, nu explicații tehnice. Așadar destule argumente contrare din perspectiva operatorilor mobili. 

Desigur că ar putea exista soluții - o lege care să ia în calcul toate aceste aspecte. Poate că ANCOM a temporizat din 2016 introducerea acestei metode care depindea strict de voința președintelui său pentru a nu lua taurul de coarne, poate că acum, prin câteva cuvinte introduse într-o definiție a găsit o soluție definitivă pentru a închide subiectul. Sau poate cineva aplică bancul cu rabinul și capra - le-a arătat prin OUG 114 cât de mult rău le poate face iar de ceva vreme monetizează tot binele pe care li-l poate face. Până la urmă acum, cu perspectiva înregistrării cartelarilor, poate i-au hipnotizat pe cei interesați de acest aspect iar când această parte din OUG va fi căzut la Curtea Constituțională jocurile vor fi fost făcute și jetoanele preschimbate la casierie !

Poate, poate, poate ... doar ipoteze, nu date sau informații. Vor trece ani și vom înțelege mai bine ce s-a întâmplat cu această tragică ocazie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu