vineri, 23 august 2019

dezbaterea SNUAU (112)

Am participat ieri la o surprinzătoare dezbatere publică a proiectului de OUG de modificare a funcționării sistemului 112, inclusiv de introducere a obligativității înregistrării utilizatorilor de cartele pre-plătite.

Cum am fost vrednic și mi-am transmis din timp observațiile și propunerile am beneficiat de o regulă nouă și am fost primul care a luat cuvântul. Mai surprinzător a fost că am existat doar trei astfel de contribuitori, motiv pentru care nu am avut limită de timp în susținerea opiniei. Pentru mine a fost ideal, știam că ceilalți doi: APADOR-CH și APTI vor avea poziții axate exclusiv pe GDPR și nu am vrut să mă pierd în acest subiect.



Am început deci să-mi susțin opinia în fața unei audiențe structurate surprinzător, cam 20% societate civilă, 30% presă și 50% instituții publice. Dintre demnitari au participat dl sds MCSI Savu, dl. sds MAI Arafat, dl gen STS Balan, dl vp ANCOM Lovin precum și dl sds SGG Murguleț (noul CIO) care însă nu s-a prezentat public. Ca și în materialul meu scris m-am axat pe problemele 112 și am ignorat înregistrarea cartelelor  - nu cred că aceasta va avea o finalitate. 

Chiar dacă procedura stabilită prin lege are chiar acest scop am fost surprins plăcut să constat că, pe baza observațiilor scrise, aveau pregătit și un răspuns. Dl. gen Bălan a luat cuvântul și ne-a comunicat că au analizat cele 4 propuneri depuse de mine, toate sunt pertinente, 3 au fost acceptate iar una necesită analize suplimentare.

A rămas deci de decis în privința marcării unui articol din proiect ca fiind în mod explicit temei juridic de prelucrare în sensul GDPR. Se gândesc chiar să renunțe complet la această marcare.

Apoi au vorbit ceilalți doi participanți. Din câte am dedus aceștia nu aveau propuneri concrete pe text ci observații generale de oportunitate/legalitate. În general, în acest registru al oportunității, este foarte improbabil să oprești un proiect aflat în dezbatere publică. Cred că am mai scris, diferențele de viziune sunt combustibil pentru lupta politică, dezbaterea legii este dedicată aspectelor tehnice. Din acest punct de vedere am avut o mare satisfacție să văd că mecanismul chiar a funcționat preluându-mi observațiile.

Mai multe informații despre discuția pe înregistrarea cartelelor aici.

În partea a doua au luat cuvântul alte persoane din sală, inclusiv din autorități, cu referire la ce s-a discutat anterior. Mi-a atras atenția dl. Dragomir de la ANCOM care a spus că există într-adevăr multe metode de localizare dar hai să vedem întâi cum merge AML înainte să cerem și alte metode ca să nu ajungem un stat polițienesc. Pe moment m-am iritat având senzația unui atac la persoană, aștept cu interes publicarea minutei pentru a înțelege exact. 

Mass-media a căutat în acest eveniment un subiect ușor, de vară. Exemplu: TVR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu