marți, 26 februarie 2019

Documente electronice #2

După ce am pomenit tangențial de subiectul documentelor electronice abordat prin intermediul Legii Arhivelor Naționale astăzi mă gândesc că, din păcate, suntem departe de rezolvare și-l voi transforma în serial. Legea a trecut tacit de Senat și este la Cameră sub indicativul PL-x 31/2019. A fost alocată pentru Raport către comisiile Juridică și Cultură iar pentru avize la Apărare, Administrație, IT, Muncă și Drepturile omului. Până astăzi a mers bine, fără amendamente esențiale, acum însă filmul a fost rupt.

Atât la Comisia de Administrație condusă de dep. PNL Roman cât și la cea de IT condusă de dep. USR Drulă reprezentanții UDMR au obținut o amânare de 2 săptămâni practic fără nici un argument sau efort. Astfel se clarifică ce exista doar la nivel de zvon, că acest proiect de lege este monedă în dealurile politice, în special între PSD și UDMR.

vineri, 15 februarie 2019

KYC @ MCS #2

Am primit un răspuns cuprinzător de la MCSI cu privire la cele afirmate în postarea mea anterioară. Pe scurt, a avut loc o neînțelegere, cu totul altele sunt gândurile echipei de proiect referitoare la sub-măsura discutată.

Esența este:
Astfel, masura propusa de noi - intarirea capacitatii detinatorilor de platforme electronice de conformare cu obligatiile KYC, nu avea in vedere realizarea unei colaborari de tip platforma intre MCSI si ICI care sa deserveasca agentii economici in indeplinirea cerintelor de tip KYC, ci avea in vedere masurile mentionate de noi la punctele a) [Masurile pe care ICI in activitatea sa de administrare a spatiului online le ia pentru a asigura un nivel ridicat de cunoastere a identitatii utilizatorilor sai (KYC)] si b) [Masurile pe care agentii economici (e.g., detinatorii platformelor online) le iau pentru a asigura un nivel ridicat de cunoastere a identitatii utilizatorilor sai. Pentru determinarea acestora din urma, am propus ca MCSI sa porneasca o serie de dezbateri publice in urma carora sa fie identificate masurile aferente]. In acest sens, consideram ca argumentele aduse de Dl. Andrei Nicoara sunt inaplicabile masurilor mentionate la punctele a) si b) de mai sus, deoarece vizeaza o situatie de fapt care nu este cea recomandata de noi.

luni, 11 februarie 2019

KYC @ MCSI

Cu ceva vreme în urmă îmi ajungea la urechi o agitație din mediul comercial cum că MCSI va lansa un proiect de tip KYC cu o valoare de peste 20 milioane euro. Am încadrat suma la capitolul whish-full thinking și am ridicat din umeri neavând nimic de comentat pe subiect.

Până astăzi ... când avem primul punct de sprijin prin proiectul eCOM despre care am mai scris. Acesta introduce în planul de acțiuni:
Acțiunea 1.1.3 Întărirea capacității deținătorilor de platforme electronice de conformare cu obligațiile ”know your client”
cu termen de realizare 2021 și responsabili MCSI și ICI. Destul de ciudat, încadrarea este la 
Măsura 1. Cadru instituțional întărit pe funcția de control și monitorizare
Sub-măsura 1.1: Identificarea și luarea măsurilor sancționatorii legale împotriva companiilor care fac evaziune fiscală în domeniul comerțului electronic
fără să existe în politica publică propusă o explicație despre rolul și necesitatea acestui sistem. Cum livrabilele acestui proiect nu au caracter obligatoriu - nu oferă nici o garanție că o să și întâmple, să considerăm totul ca fiind o ofertă din partea echipei MCSI.

Totuși ideea nu este deloc rea și merită discutat despre scopurile utile ale proiectului și cele mai bune moduri de a le atinge.