duminică, 27 ianuarie 2019

eIDAS #18

Cu multă lipsă de entuziasm mă strădui totuși să aduc la zi acest subiect. În ordine cronologică, schimbarea ministrului MCSI a determinat lansarea licitației pentru nodul eIDAS românesc. Am mai scris despre acesta, contrarea mea cu ministrul Șova și întârzierile  care ne-au dus dincolo de Septembrie 2018 – momentul când suntem obligați să-l fi avut în producție. Dacă, la nivel de zvon, în mandatele Șova și Cojocaru aparatul ministerului încerca să diminueze valoarea riscată prin spargerea  pe loturi, cu un lot mic care să conțină condiția problematică susținută de ministru iată că sub ministrul actual acea prevedere a putut fi eliminată și proiectul lansat într-un singur lot. Să nu ne extaziem, certificările, experiența anterioară solicitată și termenul scurt de livrare pun în postura de favorit aceeași firmă însă acum există șanse teoretice pentru cei determinați. Estimez punerea în producție în a doua parte 2020.

Am participat la întâlnirea dintre delegația Comisiei și societatea civilă românească.



L-am taxat pe șeful DG Connect întrebând-ul dacă poziția exprimată anul trecut de către subordonatul său, dl Servida, și care a avut un impact negativ în Camera Deputaților contribuind la blocarea CEI poate fi revizuită. Nu prea i-a plăcut întrebarea dar ne-a comunicat că subiectul este important, urmărit cu atenție de CE și pe cale de deblocare conform asigurărilor primite de la MCSI. O nuanță interesantă, a menționat doar demersul notificării la CE fără a pronunța cuvântul ”calificat”. Însă, dincolo de satisfacția mea revanșardă, cele de mai sus nu reprezintă nimic, conjunctura actuală neputând debloca proiectul de lege.

Din nefericire subiectul înrudit al documentelor electronice pare să aibă mari probleme în Parlament. Legea are nevoie de multă susținere și noroc, semnele actuale favorizează o blocare sau chiar o măcelărire în negocieri politice. Mă întreb dacă are rost să încep un serial similar dedicat acesteia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu