luni, 12 noiembrie 2018

Am trecut de-un hop !


După ce am scris de două ori, odată am explicat beneficiile iar a doua oară m-am lăudat de-a dreptul, mi-a tremurat inima când am văzut proiectul legii arhivelor pe ordinea de zi a guvernului. Nu reiau ce am explicat în linkuri, spun doar că este o lege esențială pentru progresul e-guvernării și evident am avut gânduri că o strică și pe asta.

captura site Senat

Din fericire textul publicat de senat sub L636/2018 păstrează toate prevederile dedicate documentelor electronice și sper să fie adoptat de Parlament fără modificări esențiale. Sper ca în 6 luni de la promulgare să apară normele cu privire la metadatele ce trebuie atașate documentelor electronice și bazelor de date, probabil o adaptare a standardului MoReq2010.

Aceste metadate permit schimbul de documente în cadrul administrației indiferent de modalitatea de transmitere – de la email până la API orice este utilizabil funcție de mărimea și dotarea instituției.

La fel de important, pentru prima dată există o instituție abilitată să controleze și să sancționeze utilizarea documentelor electronice.

Pentru mine grupul de lucru pe care l-am înființat rămâne un exemplu despre cum poate, dacă își dă interesul, Palatul Victoria să adune la aceeași masă toate instituțiile interesate (SGG , MAI, MFP, MDRAPFE, MCSI, MAPN, SRI, STS) și să aducă o lege cu inițiator unic și potent (MAI) la forma optimă pentru interesul general.

Și încă ceva … în spatele fațadelor prăfuite ale sediilor Arhivelor Naționale poți găsi oameni pasionați, competenți și mândri de rolul lor. Trebuie doar să le pui întrebările potrivite și să le dai încredere !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu