Astăzi am participat la principalul eveniment de business al Microsoft România. Ca de obicei, am rămas și cu ceva util din asta.
Domnul din imagine este parlamentar britanic, pro UE și fost ministru al comunicațiilor până la momentul Brexit-ului. Este un bun prezentator, ne-a trezit după somnul mortal indus de Günter Verheugen – fostul Comisar CE al cărui fan nu am fost nici când era în funcție.
Mult mai interesantă a fost întâlnirea restrânsă cu Ed Vaizey, un obicei al MS Summit in care în jur de 10 oameni au ocazia unei a doua sesiuni-dialog cu invitatul de interes pentru ei. Astfel am putut să-l întreb care au fost problemele cu UK Verify, despre care am scris, de ce merge spre abandonare ? Ne-a descris sistemul și ne-a explicat că acesta era pe de o parte foarte scump – guvernul UK ajungea să plătească companiilor prestatoare 15 Lire per autentificare, iar pe de altă parte aceleași companii alese ca furnizori de identitate prestau un serviciu prost prin rigiditate și fiabilitate. Cu alte cuvinte, foarte scump și fără garanția că orice cetățean îl poate folosi. Concluzia sa: o idee bună implementată prost. Ne-a recomandat în schimb, in calitate de membru al unui grup parlamentar informal pentru identități digitale (oare când și pe la noi așa ceva?), o inițiativă a unui start-up – Yoti - care dorește să emită identități digitale calificate folosind o procedură de identificare la distanță similară, am înțeles eu, cu procedura KYC aplicată de Revolut. Momentan se străduie să convingă guvernul UK că merită statutul de calificat fără prea mare succes dar Ed ne recomandă ca România să o apuce pe acest drum.
Cumva putem găsi alinare în faptul că, în 2017, și noi discutam despre identificarea la distanță ca procedură calificată, cei drept fără mai mult succes.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu