Vara aceasta am avut ghinionul de a conduce un musafir să viziteze Muzeul Tehnic din București. O experiență amară și frustrantă întrucât acesta a fost muzeul copilăriei mele. În urmă cu 30 de ani exista câte un muzeograf pe fiecare secție care acționa sau permitea acționarea machetelor și dispozitivelor dinamice ce reprezintă majoritatea exponatelor mici. Astăzi nu are nici un exponat nou, multe sunt distruse (precum manipulatorul de substanțe radioactive), nu numai că nu le poți atinge dar nici nu te poți apropia și, cel mai trist, de minim 10 ani este închisă jumătate din muzeu. După vizita respectivă nu am putut decât să mă revolt și să mă întreb dacă, totuși, Electrica nu are niște obligații scrise de-și permite să-și bată joc în asemenea hal.
Așa arată muzeul nostru, nu mă miră că încearcă să descurajeze fotografiatul. Nu prea văd cum acest muzeu mai poate trezi într-un copil pasiunea pentru tehnică, inginerie sau chiar fizică teoretică. La 20 de ani după înființarea muzeului românesc, un francez laureat al premiului Nobel și-a asumat același obiectiv înființând Palatul Descoperirilor într-un palat monument. L-a conceput ca o colecție de exponate interactive și spații demonstrative pentru copii. Lecțiile sunt foarte diverse si numeroase, am ales electrostatica pentru a impresiona-o pe Simona. Timp de 1 oră am văzut printre copii ce la noi abia văd studenții de la Politehnică.
Un tip simpatic se joacă cu 300 KV spre deliciul audienței explicând totuși ce sunt electronii, curentul electric, forța electrostatică, descărcările … prin exemple.
Domnișoara din public are un păr de 300 KV, în mod sigur își va aminti că obiectele electrizate identic se resping !
Nu și-a dat seama că este într-o cușcă Faraday, a crezut sincer că o să fie trăznită, era să leșine la primele descărcări pe cușcă.
Sfera este norul … mai este pe undeva și o mică machetă metalică de clădire cu acoperiul ascuțit …
Un public mai matur asistă la show-ul despre genetică și mecanismele implicate în conceperea unui copil. Există și showuri cu animale, de la furnici până la șoareci în labirint. Nu este de mirare că se vând bilete la 40 euro ce permit intrări nelimitate pe parcursul unui an.
Să vedem însă cum arată și un adevărat muzeu tehnic, respectiv cel dedicat aviației și spațiului.
Un avion modern de vânătoare ”transparent”. O voce descria părțile componente în timp ce erau marcate cu leduri.
Un Boeing 747 donat de Air France decopertat pentru a se putea observa tehnica de construcție.
Da, poți vedea interiorul unui avion Concorde. Poți vedea multe alte avioane de colecție și valoare istorică.
Nu ne putem compara industrial cu francezii deci nici muzeele noastre tehnice nu pot fi comparate. Pot însă observa ca pe Vuia l-am întâlnit la Paris și nu la București. Cred sincer că ne-ar trebui mai multă bunăvoință și mai ales viziune pentru formarea noilor generații.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere