duminică, 5 iulie 2015

Grexit

 

Într-o oră se închid urnele referendumului … așadar poate că este un bun moment să-mi dau și eu cu părerea …

Cei care i-au împrumutat inițial pe greci cred că au avut două motive … nu au crezut că zona euro va permite un default iar eventuale probleme ale monedei europene pot fi benefice și exploatabile în multe feluri. Grecii și-au jucat rolul de cal troian fără să clipească, în condițiile în care oricum în ultimii 30 de ani UE le-a acordat fonduri europene masive totuși nu au avut nici o problemă să prăduiască alte sute de miliarde de euro. Că uni au beneficiat mai mult iar alții mai puțin nu este relevant pentru noi, este strict legat de funcționarea societății democratice grecești.

În urmă cu 2 ani s-a produs un transfer al datoriilor dinspre creditorii inițiali către noii creditori, cei care nu vor reproșa monedei euro un default grecesc. Tăierea de datorii a fost negociată între părți astfel încât creditarea Greciei să fie fost per total o afacere acceptabilă. Consimțământul grecilor a fost plâtit cu încâ 2 ani de subvenții financiare către ei, întradevăr la un nivel mult mai redus.

Astăzi monedei euro îi este aproape indiferentă soarta Greciei. Nimeni nu le va mai finanța deficitul pentru consumul zilnic prin urmare trebuie să-și echilibreze singuri cheltuielile cu veniturile. Dacă vor să o facă prin ajustarea cheltuielilor vor rămâne în zona euro, dacă vor să o facă prin inflație vor trece la drahmă. Este imposibil să rămână cu euro fără ajustarea cheltuielilor pentru că pur și simplu nu există euro necesari – dacă chiar vor să constate acest lucru prin refuzul bancomatului se va întâmpla și asta.

Este interesantă atitudinea grecilor ce se delimitează de statul grec refuzând să-și asume costuri personale dar considerând firești drepturile de care au beneficiat până astăzi. Aceasta este frecventă și la noi, oamenii își cer vehement drepturi și-și contestă la fel de vehement obligațiile față de stat.

Grecii au șansa să înțeleagă că ei sunt statul, din păcate the hard way. Spre exemplu se clamează europeni însă dacă s-ar uita puțin la vecinii români ar putea observa mesajul european conform căruia nu ești european dacă nu există lege și justiție. Ori lege înseamnă și să-ți respecți contractele și să-ți plătești datoriile. Și fondurile europene nerambursabile suferă corecții în funcție de climatul de legalitate al cheltuirii lor. Chiar și averile cetățenilor greci sunt respectate și protejate de alte state în baza respectului pe care acestea îl au față de statul grec.

Tsipras nu ar putea fi premier într-o țară normală, prin urmare situația actuală îi este convenabilă. Dacă grecii vor avea puterea să recunoască că de 30 de ani trăiesc mai bine decât merită și să accepte revenirea la normal atunci Tsipras va trebui să plece, altfel, cu cât vor excela în naționalism-populism, cu atât vor avea mai puțină îngăduință. Dacă au altă părere pot să-și testeze forțele anulând prin referendum legea gravitației și apoi să sarind încrezători de pe Acropole !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu