vineri, 30 ianuarie 2015

Big Data, din nou …

 

În urma mai vechilor mele poziționări față de Big Data și a faptului că datele guvernamentale din contextul Data Driven Economy sunt furnizate ca date deschise am fost rugat de către MSI să-i însoțesc reprezentantul săptămâna aceasta in Luxembourg pentru a avea discuții exploratorii pe această temă.

20150128_134134

 

marți, 27 ianuarie 2015

Dincolo de noi

 

Posibil în urma apariției articolului elogios din Hotnews MSI a invitat o delegație a Centrului de E-guvernare din Moldova să viziteze România pentru un schimb de experiență. Dacă ei au fost interesați în special de e-licitatie noi am avut mult mai multe subiecte de interes.

IMG-20150126-WA0001

 

luni, 26 ianuarie 2015

Gând versus cuvânt

 

Adevărul este că nu prea m-am inflamat legat de legea securității cibernetice, nu pentru că nu ar fi fost criticabilă și deficitară în modul de apariție și în relaționarea cu drepturile individuale, ci pentru că este o doar paranteză. Adică lumea scrie pe facebook si forumuri contra ei acuzând-o că urmărește să devoaleze ce face/scrie cetățeanul în timp ce, în viața reală, este devoalat ce gândește cetățeanul ! Cel mai clar exemplu este Facebook, fiecare LIKE este un vot de însușire a unui subiect. Așa se construiește un profil psihologic și social a cărui interpretare este vizibilă sub forma știrilor și reclamelor propuse de platformă.

Și pentru platforme deschise, forumuri și comentarii de ziar, există tehnologii interesante. Acestea permit determinarea poziției unui cetățean vis-a-vis de o serie de subiecte prin înțelegerea conținutului postării sale, task ușurat de răspândirea autentificării prin OpenID.

 

luni, 19 ianuarie 2015

Lipsă de imaginație !

 

Aud că cei care ne apără de pericolul discriminării au spus astăzi:

Autoritatile statului nu dispun de instrumentele necesare identificarii si tragerii la raspundere legala a acelor detinatori de cartele prepay care utilizeaza serviciile de telefonie/date/internet cu rea-credinta, in scopul savarsirii de infractiuni grave. Situatia existenta intre cele doua categorii constituie o forma de discriminare

 

sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Casandra redivivus

 

Televiziunea digitală terestră a apărut în Europa, în UK, în anul 1999 fiindu-i recunoscută rapid valoarea de către CE care și-a exprimat dorința trecerii la digital încă din 2003. În 2005 a fost propus anul 2012 ca fiind ultimul an de emisie analogică, in 2009 acest termen a devenit o recomandare clară sub motivația mai bunei utilizări a spectrului radio. La Geneva în 2006 a fost semnat un acord internațional pe linia managementului spectrului radio care fixează data de 17 Iunie 2015 ca fiind ziua începând cu care transmisia analogică nu mai este tehnic protejată din punctul de vedere al interferențelor peste graniță. Concluzionând, televiziunea digitală este un important argument politic al UE arătând palpabil influența pozitivă a acesteia asupra vieții europenilor chiar dacă reglementarea sa nu cade pe deplin în atribuțiile acesteia.

joi, 8 ianuarie 2015

Prelucrări automate …

 

Ieri am dezbătut intens cu alți colegi din mediul guvernamental subiectul răspunderii IT-istului în generarea de acte administrative. Ne-am oprit într-o fază incipientă pentru că întâlnirea avea alt scop riscând ca acesta să fie afectat de acest derapaj. Totuși au fost punctate ambele curente care încă nu-și găsesc o acoperire clară legală. Să vedem însă întâi cam ce spune legea, în acest caz legea de protecție a datelor personale: