luni, 26 ianuarie 2015

Gând versus cuvânt

 

Adevărul este că nu prea m-am inflamat legat de legea securității cibernetice, nu pentru că nu ar fi fost criticabilă și deficitară în modul de apariție și în relaționarea cu drepturile individuale, ci pentru că este o doar paranteză. Adică lumea scrie pe facebook si forumuri contra ei acuzând-o că urmărește să devoaleze ce face/scrie cetățeanul în timp ce, în viața reală, este devoalat ce gândește cetățeanul ! Cel mai clar exemplu este Facebook, fiecare LIKE este un vot de însușire a unui subiect. Așa se construiește un profil psihologic și social a cărui interpretare este vizibilă sub forma știrilor și reclamelor propuse de platformă.

Și pentru platforme deschise, forumuri și comentarii de ziar, există tehnologii interesante. Acestea permit determinarea poziției unui cetățean vis-a-vis de o serie de subiecte prin înțelegerea conținutului postării sale, task ușurat de răspândirea autentificării prin OpenID.

 

Pentru că noi în mod inevitabil ne raportăm la trecut nu pot să nu observ impactul acestor tehnologii și direcția greșită a interesului publicului. Există o acțiune de rezistență contra unor măsuri a căror efecte practice pot fi controlate in justiție și o totală abandonare în brațele unui sistem în afara oricărui control legal – statul român nu are nici o putere asupra Facebook iar legislația americană nu protejează și drepturile cetățenilor străini.

Asta este situația și este de mulți ani. Avem însă o noutate față de care vad că nu se agită nimeni. Se vorbește că ar trebui interzisă circulația cetățenilor europeni către Siria și Irak dacă aceștia intenționează înrolarea în Statul Islamic. Aș face o paranteză, de mulți ani cetățeni europeni, inclusiv români, se înrolează în legiunea străină și luptă prin Africa sau aiurea fără nici o problemă din partea statelor de origine deci nu există un impediment juridic să te războiești înafara țării tale. Problema devine reală doar dacă se întorc cu dorința de a comite atentate, o dorință puțin probabil să fie clar conturată la momentul plecării spre S.I. Și uite așa, pe baza postărilor și prieteniilor virtuale se propune să poți ajunge pe o listă neagră care, astăzi ar restrânge libertatea circulației, mâine poate că o să interzică angajarea în anumite locuri, spre exemplu o linie de producție alimentară sau verificator de șine de cale ferată. Începe să semene cu ce am auzit eu că a însemnat McCarthysmul și văd că de asta nu se panichează nimeni …

Și pentru că tot m-am luat de Facebook, ca să închid acest subiect aș face și o speculație … Din sistemul de like-uri nu este imposibil de identificat cele acordate indiferent de subiect, cele care sunt deci declanșate de o relație afectivă sau de subordonare, adică pentru cetățeanul X există Y și Z cu care se simte obligat să fie de acord. O alegere judiciosă dintre postările lui Y sau Z este o puternică și eficientă manipulare a lui X atât prin evidențierea postării cât și prin ascunderea ei într-un calup, funcție de ce se dorește. Până la urmă nimeni din afara Facebook nu poate avea o imagine substanțială a funcționării acestei selecții și prin urmare nu poate reproșa nimic concret.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu