Posibil în urma apariției articolului elogios din Hotnews MSI a invitat o delegație a Centrului de E-guvernare din Moldova să viziteze România pentru un schimb de experiență. Dacă ei au fost interesați în special de e-licitatie noi am avut mult mai multe subiecte de interes.
A fost o discuie foarte deschisă, liberă și sinceră pe care personal am încercat să o fructific maximal. Păcat că dintre demnitari doar Radu a putut rămâne până la final, au fost câteva idei perfect aplicabile și nouă chiar dacă bruschează unele sensibilități. Câteva idei principale:
În Moldova există un Minister al Comunicațiilor care se ocupă cu politici publice adresate mediului privat și relațiilor internaționale, o întreprindere de stat care face tot ce face STS la noi și Centrul de E-guvernare ca parte a Cancelariei Primului-Ministru care supervizează și parțial implementează platformele software guvernamentale. E-guvernarea are ca scop reforma administrativă și nu implementarea câtor mai multe proiecte IT, așadar au început prin a face inventarul cozilor de la ghișee. Centrul este compus din aproximativ 20 de oameni plătiți cu salarii aliniate la Banca Mondială și contracte pe proiect sau durată determinată (nu există contract mai lung de 1 an, dar se pot prelungi în funcție de rezultate). Politica oficială este Cloud First adică orice nou proiect trebuie să demonstreze de ce nu poate fi făcut în cloud, cloud-ul este destul de nou, mic și preponderent IaS. Costul anual de intretinere a Centrului și platformelor existente este de doar 400.000 USD/an, investițiile la zi sunt de 8.000.000 USD. Aș fi avut multe aspecte tehnice de dezbătut legate de plaformele lor, sper însă sa apuc să le fac o vizită. Am remarcat însă o situație interesantă … în portalul lor există câteva sute de proceduri electronice dar doar sub 100 sunt conectate la o aplicație backoffice, restul sunt simple mesaje pe care funcționarul le tipărește și le procesează manual. Exact aceeași idee a avut-o și MSI cu portalul E-România numai că nu a reușit să determine nici o instituție să accepte măcar mesaje prin el. Moldovenii au scos HG-uri de fiecare dată când au simțit nevoia pe când la noi … după cum spuneam, cu tot respectul, există câteva capete care trebuiesc scoase din nisip …
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu