sâmbătă, 26 aprilie 2014

Clubul OGP #3

 

Vineri 25 Aprilie a avul loc a treia ediție a Clubului OGP. Invitatul special al Clubului OGP a fost domnul Bogdan – Paul DOBRIN, președintele Autorității Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice iar discuțiile s-au axat pe ce înseamnă Open Contracting și ce implicații practice aduce acest concept. Deși pe lista de înscrieri văzusem muți reprezentanți din societatea civilă în sală am văzut numai trei. Însă partea guvernamentală a audienței a fost foarte activă și implicată confirmând încă o dată cît este de necesară și cât de rară este oportunitatea de a se dialoga în administrație între nivele ierarhice diferite. Eu am ridicat 2 probleme asupra cărora aveam o imagine clară deoarece le-am dezbătut amănunțit în CTS însă am considerat că subiectul trebuie punctat și în public.

Club OGP 25 apr 2014

sâmbătă, 12 aprilie 2014

SOCRATA - un exemplu

După cum am mai scris am avut o serie de pățanii tehnico-sociale legate de intenția noastră de a aduce datele deschise mai aproape de marele public prin testarea unei platforme adresate direct acestuia. Avem prin urmare un trial devenit de curând accesibil publicului aici și un exemplu mai jos de utilizare a acesteia într-un scenariu pe care personal îl consider important.

Să spunem că sunt un jurnalist / blogger / etc. și vreau să-mi argumentez teoria conform căreia parlamentarul reprezentant al minorității armene , Dl. Varujan Pambuccian, este mai mult reprezentantul IT-iștilor decât al acesteia. Plec de la faptul că la recensământul din 2011 figurează 1361 armeni. Pentru comparație aleg reprezentantul polonezilor a căror comunitate are 2543 membri. Apoi mă duc în portal la rezultatele alegerilor din 2012 și produc reprezentarea grafică de mai jos:


Powered by Socrata


Pe baza ei îmi pot construi argumentația, pot spune că voturile poloneze au un maxim semnificativ în Suceava iar cele armene în diaspora. Bucureștiul, ce are un caracter neutru regional, are de asemenea un vârf pentru DL. Pambuccian. Aceste informații sunt publice aici sub formă de fișier brut. Cititorul are câteva opțiuni:

joi, 10 aprilie 2014

Între 2 lumi

 

Astăzi practic ziua mi-a fost împărțită în două lungi întâlniri … Dimineață am fost 4 de la CPM + 2 ONG-iști într-o întâlnire cu 10 reprezentanți guvernamentali. După-amiază am avut o consistentă discuție pe tema colaborării viitoare cu societatea civilă. În ambele întâlniri am auzit cereri și afirmații exagerate, de la ”nu ne lasă CE să publicăm datele obținute din proiecte finanțate pe fonduri” până la ”interesul public este suprem”.

În ultima vreme am auzit nenumărate argumente, din toate părțile și de toate felurile. Unele aruncate la plezneală, altele căutându-si sprijin în legislație internă sau europeană. A intra într-o dezbatere juridică însă nu-și are rostul, datele deschise nu-și pot găsi sustenabilitatea decât în acceptarea lor benevolă. Însă rămâne necesitatea armonizării diverselor principii fundamentale. Încă o dată, după evenimentul dedicat datelor deschise vs date personale, astăzi am constatat că, în mod natural și prin firea mea, dau precedență drepturilor individuale semnificative în fața interesului public. Astăzi au fost drepturile de autor vs transparență, mâine cine știe … Spun semnificative pentru că astăzi există mult prea multe ”drepturi” care au căzut în derizoriu cum sunt datele personale sau sunt încorsetate în diverse excepții și precizări transformându-se dintr-un drept natural în materie primă pentru avocați. Ori când nu-ți poți înțelege propriul drept, nu-l mai prețuiești , nu-l mai aperi și într-un final nu-l vei mai avea !

duminică, 6 aprilie 2014

Date electorale download

 

Am publicat de curând cateva seturi de date de mare valoare în accepțiunea G8, respectiv datele brute privind rezultatele electorale ale anului 2012. Astfel că aici se regasește cea mai aproape de ideal publicare de până acum. Motivul ?

  • sunt foarte bine structurate și explicate
  • sunt masive
  • sunt importante
  • sunt publicate benevol de o instituție care nu se află sub autoritatea guvernului

Sperăm să primim și date mai vechi în același format !

Ukraina nu mai este deschisă !

 

Am scris cu ceva vreme în urmă, atât pe acest blog cât și pe blogul oficial al OGP România, despre progresul adus de activitatea noastră, respectiv despre saltul de pe poziția 45 pe poziția 15, în Open Data Index. Acest top este creația Open Knowdlege Fundation și a deschis un trend fiind urmat de multe alte inițiative similare a căror relevanță este strict legată de prestigiul publisherului. Cum OKF este un brand de primă mână ne-am bucurat de această recunoaștere și am fost intrigat când linkul a fost redirectat. A reieșit că Open Data Census , varianta live a Index-ului, se extinde pentru a acoperii și comunitățile locale iar noul URL este https://national.census.okfn.org/.

 

Clubul OGP #2

 

După cum am povestit în postarea anterioară pentru a doua ediție a Clubului OGP am avut ca invitați reprezentanții unei companii americane specializate în oferirea de servicii de publicare a datelor deschise. Anterior primisesem reacții negative din partea unor membri ai societății civile cu declanșatori diverși, de la intransigență dogmatică până la suspiciunea că am fost corupți.

Club OGP 27 martie 2014

După cum se vede mai sus am avut ceva audiență, atrasă poate și de faptul că subiectul principal al întâlnirii au fost propunerile primite pentru planul de acțiune OGP.

M-a bucurat însă prezența unui grup de activiști, practic câte unul pentru fiecare mare domeniu de specializare, și a unui reprezentant al mediului de afaceri. Am apreciat modalitatea de prezentare a acestora, atât calitatea exprimării în limba engleză cât și abordarea axată strict pe calitățile și lipsurile produsului prezentat. Și invitații americani au apreciat dialogul chiar dacă opiniile exprimate nu au fost chiar cele așteptate, în special cele care relevau diferențe cantitative și calitative între universul open data românesc și cel american. Per total am parcurs cu succes o etapă obligatorie in procesul de evaluare a tuturor variantelor pentru un portal național open data. Ultima etapă va fi probabil pe 11 iunie când vom avea ca invitat un reprezentant al CE care va prezenta din punct de vedere tehnic cadrul de interoperabilitate dorit de CE pentru portalurile naționale open data.