miercuri, 21 decembrie 2022

Raportul aferent Legii Securității Cibernetice

Avem și Raportul aferent Legii Securității Cibernetice ca bază pentru a povesti ziua de ieri, destul de agitată în căutarea ultimelor corecturi pentru acest proiect.

Ziua a început derutant, cu distribuirea de către stafful comisiei de apărare a unui tabel de amendamente cu titlul „amendamente adoptate”. Au mai fost apoi distribuite câteva fișiere cu alte propuneri ducând spre o imagine incertă.

În cadrul Comisiei amendamentul STS a fost promovat de însăși cei doi co-președinți, sen PNL Nicoleta Pauliuc la Apărare și sen PSD Marius Humelnicu la IT, dar a fost respins prin vot!

Au fost însă aprobate alte amendamente declarate generic ca aparținând membrilor PNL și PSD din comisii. Cele mai importante sunt:

A fost mult redusă aria de acoperire a legii. Noua variantă adresează doar entitățile private care deservesc instituții publice. Argumentația s-a bazat pe impactul negativ asupra industriei IT, a corporațiilor și contractelor internaționale.

A crescut la 5 zile termenul in care un furnizor de securitate cibernetică pentru o instituție publică este obligat să execute o evaluare de risc/vulnerabilități în urma solicitării din partea autorității competente pentru acel sector.

Au fost scăzute amenzile bazate pe procent din zona de afaceri până la procentul de 1%, respectiv 3%.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu