luni, 22 august 2022

Coduri poștale personale

Astăzi, la radio RA, directorul general al c.n. Poșta Română a declarat că un nou tip de cod poștal este în dezvoltare în cadrul companiei, un cod poștal alocat fiecărei persoane, individual.

O idee interesantă, care merită analizată în detaliu.

Însă ar trebui să învățăm ceva din istoria codurilor poștale clasice.

Sunt în administrarea CNPR însă aceasta nu este capabilă să le întrețină. Concret, deși codul poștal este un element geografic CNPR nu le-a putut pune pe hartă ca zone și nici nu poate garanta că orice imobil are un cod poștal.

Codurile poștale fac parte din adresele colectate timp de decenii în bazele de date comerciale și guvernamentale. Ar trebui să fie primul mijloc de grupare zonală a adreselor ca bază a unui număr enorm de statistici. Însă ele sunt alocate mai mult după logistica CNPR și mai puțin după densitatea populației.

Nu în ultimul rând, legal, sunt proprietatea intelectuală a CNPR care ar putea oricând interzice utilizarea lor de oricine altcineva.

Cred că un sistem de tipul codurilor poștale este de interes public. 

Cred că ar trebui să fie construit potrivit pentru mai multe utilizări decât livrarea corespondenței. Cred că ar trebui să fie patronat de ANCOM și gândit cu sprijinul INS.

Cred că este momentul să purtăm această discuție.

http://www.romania-actualitati.ro/posta_romana_se...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu