miercuri, 28 aprilie 2021

Cine-i șeful digitalizării ?

Cine-i șeful digitalizării ❓❓❓ Într-o emisiune de radio, cu delicii vizuale neașteptate pe youtube, aflăm opinia lui Octavian Oprea, președinte interimar al Autoritatea pentru Digitalizarea României. Pentru că a citit-o de pe foaie reiau și eu cât mai exact afirmația de deschidere: 

👉Cu o deschidere totală a premierului Cîțu spre digitalizarea administrație publice, am reușit să păstrăm core-businessul ADR și să creăm un bridge necesar către domeniile cercetare-inovare. Sensul cuvântului ”digitalizare” din numele MCID este dat de situarea ADR în subordinea acestuia. S-a evitat astfel situația istorică a MCSI care a neglijat transformarea digitală fiind preocupat de alte subiecte. Mijlocirea relației ADR cu institutele de cercetare din subordinea MCID va produce noi mijloace și tehnologii. (min.00:07:00).

În continuare parafrazez următoarele precizări:

👉Este necesară reforma administrativă iar conducătorul acestui proces este Primul Ministru (min.00:20:00). 

👉Conducătorul procesului de digitalizare este Președintele ADR, care are hățurile (min.00:08:10).

👉ADR va crea strategii și politici care vor prinde viață cu ajutorul Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - România, acesta fiind cel care va implementa politicile. (se referă la promovarea de către MCID a proiectelor de lege scrise de ADR) (min.00:09:00).

👉ADR este gestionarul tuturor proiectelor de digitalizare la nivelul administrație publice centrale și, în viitor, la nivelul celei locale (min.00:08:40).

👉Ca model, nu agreează portalul britanic lăudat de ministrul Teleman ci preferă modelul moldovenesc (min.00:41:00).

👉România va ajunge undeva foarte departe, foarte sus, în DESI, va excela la capitolul digitalizare (min.00:05:30).

👉ADR a analizat toate proiectele propuse pentru PNRR și a eliminat destul de multe pentru ca această componentă a digitalizării să nu arate ca un shopping list. Acum există o coerență a proiectelor cuprinse în PNRR. (min.00:11:20).

👉Își dorește ca, în termen de 3 luni, PNRR să fi fost aprobat și să se fi dovedit că viziunea sa coincide cu cea a Comisiei (min.00:47:00).

👉Indiferent dacă iese prost sau bine, Președintele ADR își asumă, pentru că la el sunt instrumentele. (min.00:51:00).

👉Cunoaște 8 directori de IT din instituții publice (min.01:03:00).

Comentariile mele într-o postare viitoare. Linkul spre YT în primul comentariu.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu