marți, 22 octombrie 2019

PoC cloud hibrid la CNIF !

Se extinde sprijinul oferit de Cluj IT Cluster Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF) din cadrul Ministerului Finanțelor, dincolo de cursul oferit anterior având ca tematică microserviciile.


Prin reprezentantul său, Daniel Homorodean, Cluj IT Cluster s-a angajat să sprijine specialiștii CNIF din zona de infrastructură în crearea unui proof of concept de cloud hibrid.  Experiența astfel acumulată nu va fi limitată la aspecte pur tehnice ci va permite și o mai bună înțelegere a metricilor și caracterisiticilor tehnice relevante ale unui astfel de sistem în corelare cu obiectivele strategice ale CNIF.

CNIF depune eforturi de apropiere de comunitățile tehnice românești abordând transparent și coparticipativ subiecte punctuale care pot fi sprijinite prin voluntariat.

Pe la jumătatea lunii Iunie a avut loc la sediul reprezentanței UE din București un eveniment organizat, cred, de Curs de Guvernare. În cadrul lui am întrat întru-n dialog advers cu unul dintre paneliști - Dl. Gabriel Biriș. Fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor pe vremea guvernului Cioloș acesta ne-a livrat o abureală de discurs cu privire la IT-ul MFP/CNIF, mesaj periculos din perspectiva posibilității ca cei din sală să-l ia în serios (doar a fost acolo, nu-i așa?). Dânsul acuza dezinteres (era un discurs de autopromovare politică) eu spuneam că există un număr de situații și decizii punctuale care ne-au dus în această situație, toate corecte într-un context tehnologic și uman dat, lipsa principală fiind la nivel de strategie guvernamentală. La discuție a asistat și S.C., una dintre persoanele implicate cândva în construcția acestor sisteme și care a înțeles din cele spuse de mine doar că sistemele au o problemă, nu că sunt o consecință. Prin urmare ”m-a reclamat” pe email conducerii CNIF cu care știa că am de mulți ani o relație bună, bazată pe respect și ținte comune. Așa am ajuns să ne întâlnim cu toții, am lămurit neînțelegerea dar am ajuns să discutăm despre viitor. Astfel am aflat că cei de la CNIF sunt pe cale să înceapă o colaborare cu Cluj IT Cluster prin mijlocirea ANIS menită a-i sprijini în adoptarea unor direcții strategice. De lăudat, însă i-am întrebat de ce nu se deschid și către entități mai mici, chiar persoane individuale. Răspunsul a fost că acest lucru ar fi minunat dar este complicat și nu are cine să se ocupe de asta. Și așa a început ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu