joi, 20 iunie 2019

Datele smart-city

Evenimentul organizat ieri de Curs de Guvernare mi-a prilejuit abordarea a două subiecte importante. Mai jos este întrebarea pusă de mine și răspunsul primit de la dl. Liviu Stanciu - manager comunicare Smart City primăria Alba Iulia.



Din perspectiva datelor personale aceste date sunt amestecate. Spre exemplu conectările la wi-fi, care implică mac-ul telefonului sunt date personale, informația că un loc de parcare este sau nu ocupat nu intră în această categorie. Însă toate aceste date au o valoare economică certă care crește exponențial odată cu creșterea volumului de date.

În perspectivă, rețeaua de senzori trebuie privită ca orice altă infrastructură publică. Într-o localitate ea trebuie să fie operată unitar, de un singur operator similar cu cea de apă sau gaze. Este necesar ca legislația aferentă infrastructurilor publice să fie modificată pentru a include această nouă categorie, aștept cu interes dezbaterile aferente.

Personal nu am fost încântat de setup-ul din Alba Iulia. Îl pot înțelege cât timp are statut de demo. Cu ani buni în urmă mi-am exprimat deschis preocuparea într-o întâlnire cu dl. Cristian Patachia de la Orange după care a evitat alte întâlniri. Poate că acum este momentul pentru o discuție mai largă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu