Într-o ”Europă a valorilor” discuția aceasta ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu un deceniu. În România permanent - oricând vedem un artist de notorietate prestând la o nuntă sau la imaginea unui politician care-l scoate din foame cu o sumă din impozitele noastre. Să fie prea mult să ne gândim și la creatorii care, din motive de boală sau vârsta, nu mai pot face asta și totuși opera lor ne înseninează în universul digital în care ne trăim o bună parte din viață ?
Eforturile GESAC vin în acestă direcție însă nu vor influența cu adevărat Parlamentul European. Se vede din faptul că proiectul pune accentul pe exceptarea protecției față de reutilizarea în scop educațional sau științific cu încurajarea protecției doar a operelor care fac subiectul unei exploatări comerciale.
Establishmentul european a început să se agite doar atunci când a văzut câți bani fac Facebook și Google (21 respectiv 40 miliarde USD în 2018) exploatând conținut în bună parte de origine europeană. O afacere genială - atunci când public pe FB o imagine devine proprietatea lor și o exploatează comercial, dacă însă este ofensatoare sau în altfel ilegală atunci este doar răspunderea mea.
Adevăratul motiv pentru care cred că EU Copyright Directive trebuie și va fi adoptată ține de viitorul nostru într-o societate informațională. Atunci când creștem și ne formăm opinii, inclusiv politice, preponderent digital, devine esențială prezervarea unui mecanism corect de relaționare între guvernanți și populație. Atunci când știrile nu mai aduc venituri efortul depus de ziariști scade din lipsă de resurse iar cele mai ieftine știri sunt cele inventate !
Pe de altă parte această inflație de ”știri” reșapate constituie un zgomot care anesteziază spiritul critic al cititorului. Într-o lume din ce în ce mai complicată avem nevoie de texte logice, bine argumentate, care să-i ofere posibilitatea cititorului să înțeleagă, nu doar să-l influențeze emoțional. Pe scurt, avem nevoie de profesioniști cu talent, expertiză, resurse și răspundere pentru ceea ce scriu. Nu pot înțelege cum zona creativă poate produce atâta valoare și totuși să-și aibă existența amenințată financiar. Nu pot accepta ideea că a copia informația este util și primordial la fel cum nu pot accepta că o teză cu 90% conținut copiat, cu ghilimele sau fără, te poate face doctor.
Într-o lume mai bună apropierea votării directivei ar aduce în prim-plan această discuție. I-ar aduce pe europarlamentarii români în contact cu publicul. Am afla poate cum GDPR, EU Copyright Directive și neutralitatea internetului se completează reciproc pentru a sprijini diversitatea, originalitatea și a bloca profilarea populației pe baza unor teme fără sens (CA și-a strâns datele printr-un iluzoriu test de personalitate!). Eu mai sper …
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu