Să încep prin a mă auto-cita cu această postare din urmă cu 5 ani :
Este de așteptat ca la ora 00.00 a unei anumite zile o grămadă de domenii valoroase să se elibereze și să existe foarte mulți doritori să și le adjudece. Prima necesitate pentru acel moment va fi să ai o listă de domenii din care să-ți selectezi câteva ținte. Exact lista pe care ICI nu dorește să o publice în timp ce fiecare partener are lista domeniilor înregistrate prin el. Apoi trebuie să apelezi la un partener sau direct la ICI folosind site-ul web al acestuia pentru înregsitrare. Este foarte probabil ca aceste site-uri să clacheze tehnic în acel moment cu motivația suprasolicitării. După remediere cele mai interesante domenii vor fi fost adjudecate. Norocoșii vor fi cheltuit să zicem un total de 10.000 euro pentru a cumpăra o valoare de 1.000.000 euro iar prima șansă o au cei implicați în vănzarea domeniilor. Dacă ar fi să fac o paralelă cu lansarea acțiunilor Petromidia miza este mai mică dar profitul mult mai mare.
Evident că nimeni nu a propus să se scoată la licitație un domeniu după abandonare !
Am ajuns astăzi la momentul eliberării unor domenii valoroase. Celor care vor spune că nimeni nu abandonează un domeniu valoros le voi reaminti că există domenii cumpărate de instituții publice care astăzi nu mai există sau care nu vor să-și bată capul cu procesarea dosarului de achiziție a prelungirii, domenii către care există tone de linkuri în nenumărate pagini de internet. Suntem astfel în premiza unei situații de tip ”gold rush” după cum anticipam, să urmărim deci cu interes cine pierde și cine câștigă.
ICI este ccTLD manager pentru domeniile .ro din întâmplare, pe baza principiului primul venit – primul servit. În 1993, beneficiind de prima legătură permanentă la internet din România printr-o alocare bugetară a guvernului Petre Roman, a fost prima în măsură să susțină o conectare DNS și natural a cerut guvernului american să fie acceptată ca operator roTLD. Guvernul României a luat act de această situație și a legalizat-o de abia in anul 2009 prin OUG 22.
Discuțiile internaționale cu privire la ”proprietatea” US Gov asupra DNS-ului au dus în anul 1998 la externalizarea administrării sale către ICANN, o companie comercială americană. Cu această ocazie, deși ccTLDs nu sunt subiectul ICANN, s-a ajuns la un consens potrivit căruia :
5.1 The relevant government or public authority ultimately represents the interests of the people of the country or territory for which the ccTLD has been delegated. Accordingly, the role of the relevant government or public authority is to ensure that the ccTLD is being administered in the public interest, whilst taking into consideration issues of public policy and relevant law and regulation.
5.2 Governments or public authorities have responsibility for public policy objectives such as: transparency and non-discriminatory practices; greater choice, lower prices and better services for all categories of users; respect for personal privacy; and consumer protection issues. Considering their responsibility to protect these interests, governments or public authorities maintain ultimate policy authority over their respective ccTLDs …
Așadar, chiar dacă MCSI nu ar numi conducerea ICI, este recunoscut faptul că Guvernul României este împuternicit și responsabil să gestioneze domeniile .RO De aceea decizia de a transforma domeniile vechi în domenii anuale doar prin decizia ICI are un foarte șubred fundament legal. Să revenim însă la momentul actual în care, benefic, un număr de domenii neutilizate devin productive economic.
Avem:
- fostul proprietar al domeniului valoros căruia îi era interzis să-l vândă. Ar fi putut să-l doneze, acum scapă de el automat, fără formalități.
- ICI câștigă 6 euro pentru fiecare domeniu vândut prin intermediul unui registrar (dealer)
- antreprenorul român care-i poate da o nouă valoare domeniului. Pentru a nu risca să nu fie primul care-l ia la momentul disponibilizării acesta este dispus să liciteze – procedură clasică de repartizare competitivă susținută și de mine în ultimii ani.
- registrarii care, dincolo de serviciul automat de înregistrare prin accesarea API-urilor ICI, au venit cu noutatea unui serviciu de licitare domenii.
Este această situație ”the interests of the people of the country”, asigură MCSI ,chiar și prin neintervenție, ”public interest” ?
Antreprenorul dispus să plătească prețul corect al domeniului nu are această oportunitate. Chiar dacă se înscrie și licitează pe toate platformele registrarilor este oricând posibil ca un alt registrar să ”prindă” domeniul în competiția accesării serverelor ICI. ICI, care prin ultima schimbare întărește ideea că un domeniu este o resursă a statului ce este concesionată temporar utilizatorului similar alocării frecvențelor de către ANCOM, reușește să vândă cu 6 euro o proprietate națională în valoare de sute de euro.
Concluzia cred că este evidentă !. Aș mai adăuga în discuție și un factor moral … De ce după ce ani de zile în care vânzarea la prețul de piață al domeniilor a fost interzisă brusc a devenit posibilă, dar numai pentru partenerii ICI ?
Rămân la părerea de acum 5 ani … Domeniile eliberate ar fi trebuit vândute prin licitație de ICI care, ca platformă unică, poate garanta celei mai bune oferte obținerea domeniului licitat.
Avem si o pozitionare a MCSI la numai 2 ore dupa postarea mea: https://www.agerpres.ro/economic-intern/2018/08/29/mcsi-domeniile-ro-pentru-care-nu-s-a-platit-serviciul-de-mentenanta-vor-fi-sterse-automat-incepand-de-joi--167696
RăspundețiȘtergerePutin cinic sa reamintesti in seara dinaintea stergerii ca trebuie platita din timp prelungirea ...
Comunicatul anterior a fost distribuit pe Facebook pe contul personal al ministrului MCSI dar nu si pe contul ministerului. Astfel, regretabil, doar prietenii ministrului au putut comenta. Timp de 14 ore nu au aparut comentarii - sa nu aiba nici unul ceva bun de zis ?
RăspundețiȘtergereLicitația organizată de EUReg pentru realocarea domeniilor .ro șterse aseară s-a încheiat.
RăspundețiȘtergereAu fost licitate 178 domenii pentru care registrarul ar putea încasa 14.605 euro din care să plătească către ICI 1.128 euro.
Top 5 valori licitate au fost:
pizza.ro 740 EUR
website.ro 615 EUR
v.ro 560 EUR
foto.ro 520 EUR
bere.ro 383 EUR