vineri, 31 august 2018

EU Copyright Directive


Într-o ”Europă a valorilor” discuția aceasta ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu un deceniu. În România permanent -  oricând vedem un artist de notorietate prestând la o nuntă sau la imaginea unui politician care-l scoate din foame cu o sumă din impozitele noastre. Să fie prea mult să ne gândim și la creatorii care, din motive de boală sau vârsta, nu mai pot face asta și totuși opera lor ne înseninează în universul digital în care ne trăim o bună parte din viață ?

Probabil că da !

miercuri, 29 august 2018

Cincinal fără egali

Să încep prin a mă auto-cita cu această postare din urmă cu 5 ani :

Este de așteptat ca la ora 00.00 a unei anumite zile o grămadă de domenii valoroase să se elibereze și să existe foarte mulți doritori să și le adjudece. Prima necesitate pentru acel moment va fi să ai o listă de domenii din care să-ți selectezi câteva ținte. Exact lista pe care ICI nu dorește să o publice în timp ce fiecare partener are lista domeniilor înregistrate prin el. Apoi trebuie să apelezi la un partener sau direct la ICI folosind site-ul web al acestuia pentru înregsitrare. Este foarte probabil ca aceste site-uri să clacheze tehnic în acel moment cu motivația suprasolicitării. După remediere cele mai interesante domenii vor fi fost adjudecate. Norocoșii vor fi cheltuit să zicem un total de 10.000 euro pentru a cumpăra o valoare de 1.000.000 euro iar prima șansă o au cei implicați în vănzarea domeniilor. Dacă ar fi să fac o paralelă cu lansarea acțiunilor Petromidia miza este mai mică dar profitul mult mai mare.

Evident că nimeni nu a propus să se scoată la licitație un domeniu după abandonare !

Am ajuns astăzi la momentul eliberării unor domenii valoroase. Celor care vor spune că nimeni nu abandonează un domeniu valoros le voi reaminti că există domenii cumpărate de instituții publice care astăzi nu mai există sau care nu vor să-și bată capul cu procesarea dosarului de achiziție a prelungirii, domenii către care există tone de linkuri în nenumărate pagini de internet. Suntem astfel în premiza unei situații de tip ”gold rush” după cum anticipam, să urmărim deci cu interes cine pierde și cine câștigă.

marți, 7 august 2018

de vară, salată


Mi-ar plăcea să mă informez din presă și social media, din păcate nu se poate. Aștept de 2 zile să găsesc acea sursă de informare care a remarcat în finalul recitalului d-lui Dragnea de la Antena3 că noua formulă de calcul al pensiei de stat va fi legată de inflație și nu de salariul mediu pe economie. Adică, discutând in euro pentru a neutraliza inflația, cine iese la pensie cu 300 euro va avea aceeași pensie și când salariul mediu va fi de 1500 euro !. Culmea este că, cu câteva luni în urmă când promovau renunțarea la pilonul II, au venit exact cu argumentul creșterii salariului mediu mai mult decât inflația / profitul investițional.

O altă temă frecventă, de această dată pe facebook, este strângerea de semnături pentru ”fără penali”. Trebuie să spun că este o acțiune politică clasică – prin interacțiunea cu semnatarii USR se asociază pozitiv și câștigă favorabilitate. Ce nu înțeleg este timingul – până la alegeri se va fi dovedit că inițiativa este fără nici un rezultat practic datorită parcursului legal de urmat pe care nu s-a grăbit nimeni să-l explice în postările mobilizatoare. Pe site-ul inițiativei apar etapele viitoare:

  • Listele de semnături împreună cu proiectul și expunerea de motive se înregistrează la Parlament
  • Parlamentul înaintează propunerea către CCR pentru controlul de constituționalitate

  • Începe procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat

  • Se organizează un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum și vot majoritar