vineri, 29 iunie 2018

Ghinion !


Sigur că după ce am părăsit Palatul Victoria m-am plâns de noile criterii de selecție a personalului dar m-am și hotărât să fac ceva în această privință. Adevărul este că după un număr de luni orice persoană inteligentă poate ajunge la un nivel minimal de profesionalism în ciuda lipsei de experiență anterioară, problema anului 2017 a fost că un guvern de 6 luni aproape te califică dar nu ajungi să și fructifici. Așadar, cum nu ține de mine stabilitatea politică, m-am gândit că putem accelera formarea noilor veniți în zona de e-guvernare și m-am hotărât să fac o platformă web dedicată e-guvernării în care să public sistematizat (crono)logic documentele relevante. Astfel proaspătul consilier personal are posibilitatea să afle ce trebuie să știe, să învețe și poate chiar să înțeleagă.

Cu ceva vreme în urmă am cumpărat domeniul e-guv.ro și am început demersurile pentru a publica documentele cardinale ale ultimului deceniu din domeniul e-guvernării. Știu că marea majoritate le-ar fi publicat ”pentru că pot” eu însă respect legea și încerc să o aplic profesionist. Așadar am cerut dreptul de a publica RGEAIF (acel studiu făcut de USTDA în 2016 despre situația curentă și viitoare a e-guvernării care a făcut obiectul unor numeroase cereri de publicare către MCSI) într-un mod legal care le-a permis doar să mă amâne puțin dar care va fi finalizat cu succes în câteva zile.


miercuri, 27 iunie 2018

Recidivă

Chiar în ziua moțiunii prietenii de la USR publică acest articol: Războiul PSD împotriva justiției. Ambuscada GDPR despre un proiect de lege introdus încă din Aprilie în circuitul parlamentar. Același autor, aceeași abordare cu GDPR în vremea doamnei Carmen Dan (senator) despre care am comentat aici și aici.

De data aceasta nu mă mai implic! Această lege are nevoie de avizul CSAT care la rândul lui nu poate fi obținut fără aprobarea președintelui. Dacă avizul există atunci legea nu va sugruma anticorupția, dacă nu există va cădea la Curtea Constituțională. Mi-a atras însă în articol atenția împotrivirea față de avizarea schimburilor de date de către ANSPDCP. Dacă devine și poziția oficială a USR atunci aceștia se poziționează de facto pentru protocoale secrete în contra campaniei PSD dar și împotriva poziției lui Cioloș din 2016 care a decis, ca regula generală, că acestea se publică pe site-ul instituției.

Cred că strategul USR, dacă există, este un publicitar dintre cei care declamă că o reclamă bine scrisă vinde orice și care lucrează în 24-hour news cycle. Mâine o să ne zâmbească, o să ne facă cu ochiul și o să spună: ce vrei și tu – era ziua moțiunii trebuia să scriu și eu ceva !

vineri, 22 iunie 2018

Despre baze de date și nu numai


Știu că scriu acest text sub influența vizionării S01E04 din The Crown, dedicat întâmplărilor legate de demiterea unui premier inadecvat acestei poziții confruntat cu o criză căreia nu-i face față. Pentru mine democrația este un cumul de legi, cutume și conștiință socială care se pot compune într-o soluție de moment dar nu pot afecta niciodată esența perenă. Ultimul an m-a disperat, începând cu distrugerea mecanismelor guvernamentale și terminând cu o de neînțeles campanie a opoziției. Spun de neînțeles pentru că regulile îi protejează pe cei slabi iar trecerea lor în derizoriu nu poate decât conveni celor puternici.

2018 06 14 fb Pavel Popescu interpelare Sova nebun

Pe alocuri nu m-am putut abține și am reacționat, fără nici un rost în acest festival de culoare fără substanță. Nu pot să nu observ că PSD-ul singur a scos cu OG13 sute de mii de oameni în stradă iar odată cu apariția acestei ”opoziții” flamboaiante numărul nu a depășit niciodată 30.000. Pentru mine nu este o surpriză, îmi amintesc ce frumos era în 1990 în Piața Universității, o bulă strivită de alegerile din Mai. Concluzia mea este că nu poți cere oamenilor să acționeze În contra ce-și doresc (liniște în 1990, stat de drept și democrație în 2018). La fel cum nu poți cere în același timp ca poliția rutieră să încătușeze bețivani agresivi dar jandarmeriei să ignore blocajul drumului nici nu poți cere un Parlament de calitate dar să pui muzică în ședințele de comisie. Cred că cei mai mulți simt instinctiv că nu este ceva în regulă și evită să se mai implice. Continuând comparația cu Piața Universității din 1990 observăm tentativa de confiscare prin radicalizare (puțină lume mai știe astăzi că în 13 Iunie în Piața Universității balconul era închis încă de la alegeri iar cei prezenți erau un număr redus de revoluționari de profesie conduși de un anume Dincă) iar acești puțini au afectat viața tuturor (Marian Munteanu a fost căutat prin facultate pentru a fi bătut, nu se ascundea – își vedea doar de viață.) O lecție învățată, și cel care-ți flutură stindardul îți poate face rău.

Îmi pare sincer rău de superficialitatea abordărilor în analiza evenimentelor curente iar scopul principal al acestei postări este să dau un exemplu. Avem un număr de 10 condamnări astfel: 2 persoane care au luat leafă bugetară fără să presteze o muncă, 7 șefi ai acestora care au permis acest lucru și 1 persoană care a instigat. Nu m-aș pronunța asupra probelor fără să citesc motivarea însă cred că există o mare plauzibilitate mai ales că am văzut alte cazuri similare, așadar ce ar trebui să facă Justiția în continuare ? Ar trebui să se ducă la acea bază de date cunoscută popular sub numele de Revisal și să ruleze o interogare care să extragă persoanele care în luna sau imediat după angajarea pe cabinetul demnitarului s-au angajat și la o instituție subordonată. Apoi să verifice dacă aceste persoane au produs ceva pentru acele subordonate sau măcar au semnat condica. Destul de simplu, nu-i așa ? Estimez că în ultimii 7 ani ar rezulta sute numai în administrația centrală. Asta înseamnă că 90% dintre cei care au fost miniștrii în ultimii 7 ani ar trebui condamnați 3 ani cu suspendare, probabil 50% dintre secretarii de stat și un număr de sute x 7 dintre persoanele (funcționari publici) care conduc subordonatele. Cifrele pentru Primării și Consilii Județene sunt evident mai mari. Low hanging fruit, sitting duck, poate că acești oameni nu cunosc aceste concepte dar sigur simt amenințarea și sunt majoritari în instituțiile publice. Am ajuns astfel într-o situație fără ieșire: dacă Justiția este oarbă ar trebui să urmeze acest drum, dacă nu o face înseamnă că i-a căzut năframa și ne face cu ochiul în ideea că noi ar trebui să ne bucurăm pentru că ține cu noi.. Dacă doar se face că lucrează pot oricând oameni cu răbdare să se uite în declarațiile de avere ale consilierilor de cabinet și să facă anchete de presă sau denunțuri penale. Aceste mii de oameni vizați sunt astfel forțați să meargă cu Dragnea atât politic cât și cu puterea lor administrativă în caz de alegeri, și sunt din toate partidele tradiționale, nu numai de la PSD.

Sunt sigur că ideea de a condamna 1/2 dintre parlamentari și de a decapita mii de instituții poate fi pe placul unui număr de oameni dar realitatea este că nu este posibilă. O astfel de problemă sistemică este abordată prin politici publice de prevenție și control nu poate fi abordată retroactiv prin DNA. USR, singurul partid parlamentar care nu ar fi afectat direct nu realizează că prin atitudinea sa adresează un segment demografic deja aflat în opoziție – practic nu câștigă voturi – iar publicul sătul de establishment se va duce către Cioloș care iată, preferă să tacă. Culmea este că dacă Dragnea ar fi fost Prim-ministru am fi avut o guvernare de tip Ponta, pro economie, fără cadouri ne sustenabile și cu câte un baron PSD luat de DNA pentru a face loc apropiaților lui.

Al doilea scop al acestei postări este să mărturisesc că am un sentiment puternic teamă pentru democrația românească. Mă aștept ca foarte curând PM Dăncilă să fie pusă în imposibilitatea de a da OUG-uri – se poate face prin suspendare pentru o perioadă sau prin demitere - chiar dacă rămâne interimar. Președintele poate face asta în urma începerii cercetării penale pentru excursia în Israel sau, după scenariul Radu Vasile,  să constate că aceasta este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile. Prima variantă este o nouă decredibilizate a Parchetului, a doua este ilegală și ne va duce la referendum. Chiar dacă Președintele nu vi fi demis ne vom fi resetat orice urmă de democrație și cei 30 de ani trecuți de la comunism pentru că, să continui cu ce am început. vom fi precum Vestul Sălbatic față de democrația britanică. Și nici nu este sigur că nu câștigă indienii !

marți, 12 iunie 2018

be ready for the gold rush


În Decembrie 2013 anticipam problemele aduse de o eventuală introducere a expirării domeniilor .RO. Distracția a început deja !

image

MCSI s-a hotărât să abandoneze domeniul mcsi.ro utilizând deja de câțiva ani comunicatii.gov.ro Cineva însă a uitat că Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale – direcție a MCSI și administratorul finanțărilor europene pe zona ITC – folosește doar fonduri.mcsi.ro și astfel practic, deja de 4 zile, aceștia nu mai au site ! Sigur vor rezolva problema însă este perfectă această aplicare  a conceptului de poetic justice !

Revenind la cele anticipate în 2013 aș fi curios și mi-aș dori ca cineva abilitat să evalueze modul în care domeniul mcsi.ro va fi fost cumpărat cu 11 euro de următorul proprietar. Există mii de linkuri către acesta în ani de pagini, inclusiv guvernamentale, cu rating superior.

luni, 11 iunie 2018

Legea securității cibernetice – varianta 2018


După agitația anului 2016 din jurul proiectului de lege propus de MCSI și dedicat securității cibernetice iată că anul 2018 este mai înțelept și reușește să treacă textul prin dezbaterea publică în deplin anonimat. A contat probabil și suprapunerea cu săptămâna ciuntă, când s-au lucrat doar 3 zile între Rusalii și 1 Iunie, dar și faptul că inițiatorul este de această dată MAPN, o instituție mai puțin în atenția opiniei publice. Expunerea de motive și proiectul pot fi găsite aici.

Mărturisesc că nu am mari regrete că am ratat perioada de transmitere a observațiilor, textul coincide în mare măsură cu cele cunoscute pe parcursul anului 2017. La observațiile mele de atunci astăzi am libertatea de a adăuga și o tușă de culoare balcanică fără de care nu am fi noi.