marți, 27 februarie 2018

eIDAS #13

Am ajuns la episodul 13, nu avea cum să fie bine … Astăzi ar fi trebuit să fie lămurită legea cărții electronice de identitate, dimineață la ora 9 printr-un aviz al comisiei IT a CDEP urmat la ora 11 de comisia de raport. Să le luăm pe rând, începem cu comisia ITC și o înregistrare audio din lipsa altor mijloace ale organizatorilor. Prezență numeroasă a deputaților, trei ministere (MAI,MDRAP,MCSI) la nivel de subsecretar de stat. Societatea civilă ? Evident asociația furnizorilor de certificate calificate AFSC, eu prin Asociația Romanian Business Accelerator, Radu Mihaiu (fost secretar de stat la MFE în guvernul Cioloș) prin Asociația Reality Check și nu în ultimul rând APERO prin directorul său George Anghel.

După introducerea de rigoare primește cuvântul MAI care afirmă că proiectul de lege este în deplină aliniere cu Regulamentul eIDAS. La min. 4:15 MCSI prin dna subsecretar de stat Carmen Elian primește cuvântul chiar și fără să-l ceară întrucât ședința fusese amânată tocmai pentru a se cunoaște opinia MCSI. A început prin a-și manifesta dezamăgirea că ședința de azi nu a fost amânată încă o dată după cum solicitaseră ieri în scris apoi, foarte important, a declarat că această amânare este necesară ”pentru armonizarea poziției ministerelor cu prevederile regulamentului”, practic declarând că proiectul de lege actual îl încalcă. La min 6:50 MAI intervine și declară că poziția MCSI nu reprezintă poziția guvernului.

Apoi vine rândul societății civile. Min 9:40 dl Anghel declară că APERO nu are nici un interes în afacerea certificatelor (o afirmație riscantă atât timp cât APERO are ca membru fondator UTI din care face parte Certsign – cel mai mare emitent de certificate calificate), că juriștii lor au studiat problema cu maximă dedicare și că nu reușesc să coroboreze proiectul de lege cu regulamentul eIDAS. A mai cerut că proiectul de lege să fie perfecționat până se ajunge la un consens (probabil inclusiv cu AFSC). Min 13:10 intervine MDRAP reamintind că susține proiectul apoi la min 13:25 Radu Mihaiu susține că proiectul este pe deplin aliniat la regulament. Începând cu min 14:10 AFSC reafirmă opoziția sa față de echivalarea cu semnătura olografă în relația cu administrația publică și recapitulează principalele argumente aduse în întâlnirile anterioare. Apoi de la min 17:50 vorbesc eu prezentând comisiei norma legală italiană aferentă cărții de identitate din această țară care prevede clar la pag. 20 că certificatul emis de statul italian corespunde profilului C din standardul ETSI TS 102280, adică este o semnătură electronică avansată.

La min 20:20 revine MAI cu invocarea situației din Austria, un alt caz în care cartea de identitate este utilizată asemănător proiectului românesc, și cu o recapitulare menită a enumera toate condițiile esențiale și a modului în care acestea sunt satisfăcute de MAI astfel încât deputații să emită un aviz favorabil.

Urmează apoi câteva luări de cuvânt din partea deputaților. Cei ai majorității insistă asupra necesității coordonării între ministere, opoziția se opune amânării. Ca urmare la min 31:35 MAI prin dl Giulescu intervine spunând (foarte adevărat și probabil una dintre temele de mobilizare în interiorul MCSI pentru cei mai puțin intimi acestei afaceri) că MCSI nu are nici un rol în emiterea CEI și că implicarea sa ulterioară nu este necesară. La min 31:55 AFSC are o scurtă intervenție cu iz de amenințare spunând că lucrurile merg bine la MAI doar datorită implicării și bunăvoinței lor.

Se trece la vot, cu un scurt preambul in care dna dep PSD Dobrică se arată ultragiată de o afirmație a d-lui dep USR Drulă cum că puterea ar fi sub influența AFSC, rezultă un scor de 8 (puterea) la 4 (opoziția) pentru amânare, de această dată fără un termen anunțat. Probabil când ministerele ”se vor fi armonizat” ne vom reîntâlni. Eu continui să cred că parlamentarii și partidele sunt responsabili pentru orice acțiune în parlament prin urmare încerc să-i nominalizez atunci când este relevant. Conform Andrei Bucur (care lucrează la parlament și-i cunoaște mai bine) cei care au votat această amânare fără termen sunt: Gheorghe Dinu Socotar – PSD, Ionela Dobrică – PSD, Apjok Norbert – UDMR, Venera Popescu – Minorități, Cîtea Vasile – PSD, Cătălin Zamfira – PSD, Calotă Florică Ică – ALDE, Teiș Alina – PSD. Ar mai trebui remarcat că deputații Socotar și Teiș nu sunt membri de drept ai comisiei fiind prezenți probabil ca înlocuitori ai titularilor PSD, un efort de organizare de remarcat.

La ora 11 comisia de administrație a amânat fără nici un vot împotrivă discuția acestui proiect de lege până la momentul când Guvernul îi va anunța ce poziție are.

După amiază au apărut ieșiri în public pe această temă a domnilor dep USR Drulă și dep PNL Popescu.

Cum subiectul este închis pentru probabil o lungă perioadă de vreme nu pot să nu remarc că fiecare săptămână petrecută înseamnă 200.000 euro în certificate vândute sau cumpărate, depinde dinspre partea cui privești.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu