marți, 20 februarie 2018

eIDAS #12

Astăzi am fost la ședința comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților pentru dezbaterea unui aviz asupra legii cărții electronice de identitate. Ședința este publică însă lipsindu-le dotarea tehnică nu pot posta decât această înregistrare audio.

Inițial dl dep. USR Drulă a făcut o recapitulare a traseului legislativ parcurs de această lege. Apoi au primit cuvântul reprezentanții guvernului, în mod remarcabil pe lângă MAI care are rol de inițiator fiind prezenți și reprezentanți ai MFP și MDRAP, aceștia au prezentat oportunitatea de a crește substanțial adopția serviciilor electronice de e-guvernare în urma păstrării formei actuale a proiectului de lege.

Apoi au primit câte 2 minute reprezentanții societății civile prezenți (CpF a ratat evenimentul). De la min 17:15 vorbește reprezentantul AFSC (ca parte a unei echipe de 3), de la 20:10 vorbesc eu urmat la 25:30 de reprezentantul unei asociații pe care mi l-am reamintit ca fiind prezent la numeroase astfel de dezbateri, indiferent de subiect.

Într-un astfel de setup, ca persoană privată, oportunitatea de exprimare este limitată și este esențial să-ți calibrezi accentele în zona de impact maxim nefiind locul unei dezbateri extinse bazată pe argumente punctuale. Iar alegerea trebuie făcută din mers, practic a trebuit să aștept să văd deschiderea AFSC.

Apoi a început dezbaterea propriu-zisă dintre deputații membrii ai comisiei.


Dl dep. PSD Socotar și-a exprimat neîncrederea în MAI, a propus ca certificatele de pe CEI să fie cumpărate de stat de la furnizorii privați și date gratuit cetățenilor. Și-a exprimat nemulțumirea cu privire la absența MCSI despre care dânsul susține, în mod greșit, că ar fi autoritate de supraveghere pentru certificatele extinse (în realitate, conform regulamentului, este doar pentru cele calificate). Mai mulți deputați USR ți PNL au contrazis aceste opinii pe parcursul dezbaterii.

Dra. dep. PSD Dobrică, care anterior a fost președinte al AADR și subsecretar de stat la MCSI, a reluat ideea audierii MCSI și a insistat ca ședința să fie oprită și amânată pentru o dată ulterioară.

InkedIMG_20180213_141842_LI

Cererea aceasta este interesantă din două puncte de vedere. În primul rând, săptămâna trecută, când proiectul era discutat în comisia de raport (votul care cu adevărat contează) MCSI a fost prezent în sală prin dna subsecretar de stat Elian (indicată cu săgeata) însă dânsa nu a dorit să se implice rămânând în public. Mult mai interesant va fi de văzut în ce măsură MCSI își va permite să contrazică guvernul, dacă va participa la ședința viitoare.

Chiar dacă există riscul ca viitoare ședință să fie după cea a comisiei de administrație, deci inutilă, PSD a votat în bloc și a amânat avizul.

În acest moment există trei variante teoretice:

  1. deputații elimină semnătura electronică întrucât vocile publice contra acesteia sunt mult mai puternice decât cele pro (pro = doar eu)
  2. guvernul renunță la prevedere întrucât suntem într-o mare criză de timp iar amânările se tot adună
  3. prevederea rămâne în ciuda unei eventuale amânări în comisia de administrație datorată amânării de azi din comisia de IT

Vom vedea, la final îmi va fi fost o lecție interesantă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu