marți, 27 februarie 2018

eIDAS #13

Am ajuns la episodul 13, nu avea cum să fie bine … Astăzi ar fi trebuit să fie lămurită legea cărții electronice de identitate, dimineață la ora 9 printr-un aviz al comisiei IT a CDEP urmat la ora 11 de comisia de raport. Să le luăm pe rând, începem cu comisia ITC și o înregistrare audio din lipsa altor mijloace ale organizatorilor. Prezență numeroasă a deputaților, trei ministere (MAI,MDRAP,MCSI) la nivel de subsecretar de stat. Societatea civilă ? Evident asociația furnizorilor de certificate calificate AFSC, eu prin Asociația Romanian Business Accelerator, Radu Mihaiu (fost secretar de stat la MFE în guvernul Cioloș) prin Asociația Reality Check și nu în ultimul rând APERO prin directorul său George Anghel.

După introducerea de rigoare primește cuvântul MAI care afirmă că proiectul de lege este în deplină aliniere cu Regulamentul eIDAS. La min. 4:15 MCSI prin dna subsecretar de stat Carmen Elian primește cuvântul chiar și fără să-l ceară întrucât ședința fusese amânată tocmai pentru a se cunoaște opinia MCSI. A început prin a-și manifesta dezamăgirea că ședința de azi nu a fost amânată încă o dată după cum solicitaseră ieri în scris apoi, foarte important, a declarat că această amânare este necesară ”pentru armonizarea poziției ministerelor cu prevederile regulamentului”, practic declarând că proiectul de lege actual îl încalcă. La min 6:50 MAI intervine și declară că poziția MCSI nu reprezintă poziția guvernului.

marți, 20 februarie 2018

eIDAS #12

Astăzi am fost la ședința comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților pentru dezbaterea unui aviz asupra legii cărții electronice de identitate. Ședința este publică însă lipsindu-le dotarea tehnică nu pot posta decât această înregistrare audio.

Inițial dl dep. USR Drulă a făcut o recapitulare a traseului legislativ parcurs de această lege. Apoi au primit cuvântul reprezentanții guvernului, în mod remarcabil pe lângă MAI care are rol de inițiator fiind prezenți și reprezentanți ai MFP și MDRAP, aceștia au prezentat oportunitatea de a crește substanțial adopția serviciilor electronice de e-guvernare în urma păstrării formei actuale a proiectului de lege.

Apoi au primit câte 2 minute reprezentanții societății civile prezenți (CpF a ratat evenimentul). De la min 17:15 vorbește reprezentantul AFSC (ca parte a unei echipe de 3), de la 20:10 vorbesc eu urmat la 25:30 de reprezentantul unei asociații pe care mi l-am reamintit ca fiind prezent la numeroase astfel de dezbateri, indiferent de subiect.

Într-un astfel de setup, ca persoană privată, oportunitatea de exprimare este limitată și este esențial să-ți calibrezi accentele în zona de impact maxim nefiind locul unei dezbateri extinse bazată pe argumente punctuale. Iar alegerea trebuie făcută din mers, practic a trebuit să aștept să văd deschiderea AFSC.

Apoi a început dezbaterea propriu-zisă dintre deputații membrii ai comisiei.

sâmbătă, 17 februarie 2018

eIDAS #11–completare

După cum am promis, public segmentele relevante din ședința comisiei pentru administrație din data de 13 februarie. O noutate importantă, comisia IT prin dl dep Drulă a reușit să i se repartizeze proiectul de lege pentru Aviz, discuția va fi în 20 februarie, probabil fără a fi înregistrată și publicată din lipsă de mijloace tehnice.

Avem deci:


joi, 15 februarie 2018

eIDAS #11

După bătălia intra-guvernamentală iată că legea Cărții Electronice de Identitate și-a parcurs mare parte din drumul în parlament trecând cu brio prin Senat și ajungând pentru raport în Comisia de Administrație din Camera Deputaților. În această etapă sunt discutate amendamentele propuse de deputați sau preluate de aceștia din societate civilă. În prima ședință, din 6 februarie, nu s-a mai ajuns la amendamente din lipsă de cvorum însă asociația furnizorilor comerciali AFSC a apucat să-și susțină cauza. Iată întregul segment:


duminică, 4 februarie 2018

au revoir !

Orice om are limite, inclusiv în privința competenței. Eu mi-am atins-o pe a mea cu ocazia ultimei schimbări a garniturii guvernamentale și, ca o consecință, am părăsit Palatul Victoria.

După aproape 5 ani pot spune că am văzut îndeajuns de multe pentru a-mi dori acum să mă întorc la bază, să aprofundez acele subiecte mai simple dar cu impact direct asupra oamenilor.

Mă simt în continuare interesat de proiectele mele și de cei cu care am lucrat. Le voi fi aproape în tot ceea-ce vor face.