marți, 1 decembrie 2015

European Data Forum

 

Mă sințeam dator cu acestă postare despre un eveniment la care am participat datorită ( și cu ocazia ) organizării de către CE a unei noi întâlniri dedicată data driven economy. Aceasta a fost sala principală :

20151116_115954

 

Aici VIP-uri ale comisiei și industriei au vorbit despre viitor și locul lor în acesta, inclusiv vice-presedintele CE Ansip sau presedintele Lufthansa. Nu a fost o vorbărie inutilă, spre exemplu premierul luxemburghez ne-a povestit istoria viziunii economice a acestui mic stat. Ne-a explicat cum la mijlocul sec XX Radio Luxemburg a fost un produs de succes apoi în anii 80 au decis să sprijine industria spațială astfel apărând în acesta țară grupul Astra – cel mai mare operator de sateliți DTH. Acum și-a reafirmat hotărârea de a promova industria prelucrărilor masive de date. O viziune înțeleaptă, orientată spre servicii cu adresabilitate globală pe care le poți oferii fără a a fi stânjenit de reglementări ale respectivelor țări și destul de ușor de implementat cât timp tot ce este necesar este să acorzi tratament fiscal preferențial. La cât de mică este această țară oricum banii rămași sunt o avere.

Au fost și track-uri distincte – unul dintre ele fiind organizat de CE. Acesta a abordat chestiuni specifice comisiei legate de date, piață digitală, etc.

20151116_143219

In imagine Wendy prezintă studiul asupra impactului reutilizării datelor PSI și lansează portalul de date. M-am abținut să întreb în public de ce avem atât http://open-data.europa.eu/en/data/ cât și http://www.europeandataportal.eu/ când sunt amândouă platforme tehnice asemănătoare ca realizare(CMS+CKAN) și funcționalități iar al doilea va conține toate datele din primul. Doamna blondă este șefă la Eurostat, am asistat cum rezistă publicului care cerea ca microdatele Eurostat (datele primare anonimizate) să fie făcute publice ca date deschise – deși politica oficială a CE cere acest lucru dânsa consideră că ar afecta relația de incredere cu firmele de la care provin aceste date. Despre ședința grupului de lucru am scris aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu