luni, 21 decembrie 2015

Evaluări internaționale


Anul acesta avem două evaluari internaționale cu privire la rezultatele noastre în domeniul datelor deschise, una a Comisiei Europene și una a societății civile. Să dăm prioritate acesteia, în Open Data Index publicat de OKF am avansat până pe locul 13 ! Este bine ținând cont și de faptul că numărul țărilor evaluate a crescut la 122, una dintre nou-venite – Taiwan – ajungând chiar pe primul loc.
odi2015

Altă evaluare vine din studiul comandat de CE cu privire la reutilizarea datelor guvernamentale. Acesta ne plasează undeva pe la mijlocul grupului de state membre, o poziție bună având în vedere că la acel moment Directiva PSI nu era transpusă în legislația românească.

wendy

Cele două poziții sunt un bun motiv de mândrie însă metodologia evaluării și execuția acesteia mi-a ridicat semne de întrebare anul acesta. OKF în ODI a introdus noi tipuri de date, unul dintre cele noi este Land ownership – adică o bază de date publică cu toate proprietățile imobiliare din România (terenuri și case) însoțită de datele de identificare a proprietarilor. Las la o parte că nu consider oportună o astfel de publicare dar nu este nici legală venind în coliziune cu protecția datelor personale. Cum toate statele memebre UE lucrează identic legal, pe baza directivei pentru protecția datelor personale și a directivei dedicată sistemelor cadastrale, am fost foarte surprins să constat ca Danemarca a fost punctată maximal la acest capitol – este imposibil ca lista tuturor proprietarilor să fie disponibilă bulk și cu drept de reutilizare. În cazul evaluării comandate de CE lui Capgemini (cei care au făcut și portalul de date european și cu care m-am contrat îndeajuns) după primirea fișei de țară am constantat că nu au reușit să observe că portalul românesc are o zonă de comentarii la dataset ! Bad luck for now, se poate corecta doar in ediția viitoare !
Deși Radu mi-a comunicat mobilizator că ne vrea în top 10 anul viitor eu unul mi-am cam pierdut interesul în acest gen de evaluări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu