marți, 30 decembrie 2014

2014 – Anul aparențelor

 

Iată că a trecut și anul 2014, un an care, la nivel personal-profesional, s-a dovedit a fi fost agresiv și coroziv vis-a-vis de viziunea mea asupra societății. Nu ar trebui să mă plâng, am spus întotdeauna că a înțelege lumea în care trăiesc este unul dintre scopurile mele principale, însă pe măsură ce faptele s-au derulat nu m-am putut opri în a constata cât de superficială este prezentarea lor și prin urmare, în loc să mă bucur de ”victorii” m-am trezit în opoziție față de toate temele principale. Nu mă văd renunțând la dorința de a mă implica activ, indiferent dacă voi fi considerat tipicar, manierist, arțăgos sau chiar ”de cealălaltă parte”. Să o luăm însă pe rând …

 

Un pavaj de bune intenții

 

Astăzi este o zi dedicată acestui blog. Înainte însă de a trece la o analiză a anului scurs mai există ceva despre care nu am avut timp să scriu. Conform hotnews următorul text a fost însușit implicit de către Înalta Curte:

"Reteaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o casuta postala electronica. Profilul sau personal pe Facebook chiar daca este accesibil doar prietenilor adica unui grup restrans de persoane, tot public este, oricare dintre <<prieteni>> putand distribui informatiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunostea"

 

marți, 16 decembrie 2014

Așa ar putea fi multe …

 

De curând a devenit public primul demers semnificativ de încurajare și ghidare a prezenței guvernamentale în social media. Documentul este acesta, anunțul aici. Contribuția noastră este doar că am fost de acord cu cele scrise, munca aparține echipei digitaldiplomacy.ro De unde se vede că se pot face lucruri excelente prin contribuția comunitații. Ele l-au scris noi o să-i dăm forță, plan simplu și bun.

duminică, 14 decembrie 2014

GeoIdea.ro

 

Amănându-se ședința de guvern am putut participa cu toții la aproape întrega desfășurare a evenimentului midterm al proiectului GeoIdea.ro Noi susținem moral acest proiect care își propune să ofere o platformă de viziualizare a datelor geo-spațiale deschise, cu alte cuvinte este un site de hărți. Speranța mea este ca, la final de proiect să fie o platformă îndeajuns de robustă pentru a fi integrat în ecosistemul guvernamental open data. Mai are până atunci, și timp și probleme de rezolvat.

 

Club OGP #11 - Premiile OGP

 

Săptămâna aceasta am avut 2 evenimente. În primul ne-am sincronizat cu Ambasada SUA care a avut o masă rotundă despre OGP urmată imediat în acelasi loc de o sesiune festivă a Clubului OGP. Per total ziua nu m-a făcut deloc fericit și am să incerc să explic mai jos de ce.

20141211_124557

 

Nu și pentru căței

 

Cu două săptămâni în urmă, la momentul inchiderii perioadei de evaluare, scriam cu bucurie despre poziționarea noastră in Open Data Index 2014 pe poziția a 4-a. Timp de un an această platformă a înregistrat și evaluat acțiunile țărilor în privința deschiderii datelor guvernamentale, progres vizibil de la lună la lună. Începutul lui Decembrie ar fi trebuit să înghețe o imagine a acestei situații ca referință pentru viitor. Iată însă că după închidere au apărut voci din țările presupus avansate care, incomodate de rezultat, au forțat reinterpretarea retroactivă și restrictivă a regulilor. Un exemplu:

image

 

marți, 9 decembrie 2014

Share-PSI @ Lisabona

 

Săptămâna trecută am participat la lucrările conferinței Share-PSI din Lisabona. Ceea ce m-a determinat să străbat realmente întreaga Europă a fost prezentarea inteligentă a evenimentului care punea în prim-plan diferența dintre anticipările Comisiei Europene referitoare la reutilizarea datelor publice și realitate. Conferința a fost organizată pe bani europeni de către W3C sub forma unor întâlniri succesive informale pe diverse teme. În principiu există câte o sesiune plenară urmată de un track la alegere apoi iar o plenară, șamd. Am avut posibilitatea de a angaja dialoguri directe și am utilizat-o din plin ! Să încerc să selectez câteva idei:

20141203_094816

 

Lisabona

 

Săptămâna trecută am fost în Lisabona cu prilejul unui eveniment care va fi subiectul unei postări ulterioare având la dispoziție o jumătate de zi pentru vizitarea orașului. În mod simplist eu împart destinațiile în funcție de răspunsul la întrebarea dacă aș putea locui acolo, iar în cazul Lisabonei răspunsul este DA!

20141203_171804