De cateva luni urmaresc o afacere, Karin’s Kids Academy, de fapt un proiect pilot de implementare a filozofiei americane de educare si stimulare a copiilor de varsta gradinitei. Este o afacere a unei familii ce imi este apropiata dar, lasand la o parte dorinta mea fireasca ca acestia sa aiba succes, sunt absolut uimit de greutatile birocratice intalnite si sumele apreciabile investite.
Practic au inchiriat o vila in zona Domenii vis-a-vis de Parcul Cutezatorii, au renovat-o complet pornind de la grupuri sanitare pentru copii (nici nu stiam ca exista asemenea dimensiuni minione ) pana la mobilare completa pe comanda si , foarte important, au investit multe mii de usd in materiale educationale aduse din US. Apoi au fixat niste preturi intre 1100 si 1500 ron /luna ca fiind undeva in media preturilor gradinitelor de top.
I-am intrebat destul de intrigat care este ROI-ul si am aflat ca aspectul financiar nu este primordial. Adevarul este ca exista resurse si planuri pentru o dezvoltare masiva ulterioara acesta prima unitate jucand rolul unui focusgrup. Practic se pune pe masa o oferta completa si se doreste sa se vada care sunt punctele cheie cu care rezoneaza parintii romani.
Cu toate ca mi-a fost propus nu am facut eu site-ul lor. Mi-au placut insa foarte mult pozele facute de un profesionist dintre care am furat-o si eu pe cea mai de sus.
Americanii au un apetit pentru copii supradotaţi. La ei vezi din când în când câte un adolescent care termină facultatea înainte de majorat.
RăspundețiȘtergereCeea ce nu observă nimeni este că după vârsta de 30 de ani aceşti copii supradotaţi dispar ca prezenţă, nu mai există, se transformă în ceva care nu mai este aşa ieşit din comun...
Personal nu cred că forţarea unui copil dă roade pe termen lung, doar îi sacrifică copilăria şi creşterea normală.
România a avut foarte mulţi copii care deveneau virtuoşi într-un domeniu, fie că vorbim despre şah sau un instrument muzical sau orice altceva... Ei bine unde sunt ei la 40 de ani? De ce nu ajung aceşti copii supra-dotaţi cei mai buni pe domeniul lor?
Cred ca un copil cu adevarat genial va reusi indiferent de tarele sistemului de invatamant dar mai cred ca un copil mediu poate fi propulsat de o buna educatie spre succes.
RăspundețiȘtergereLa nivelul de gradinita nu este vorba de cunostere ci de formarea unor deprinderi precum curiozitatea, dezinvoltura sau indemanarea care ajuta ulterior printr-un mai bun randament in asimilarea invataturii.
Sistemul american scoate maxim-ul din oameni, din toate punctele de vedere. Daca este oportun sau nu ramane la decizia parintilor.
Copii geniali de care vorbeste bibliotecarul poate nu iau toti premiul nobel dar in mod sigur vor deveni personalitati recunoscute in domeniul ales.
Nu cred.
RăspundețiȘtergereGeniul nu se manifestă concret, el este indirect canalizat. Cineva care este genial în domeniul artei, poate să fie la fel de bine actor, pictor, compozitor sau sculptor...
Geniul nu se manifestă nici ca o supra-capacitate uşor observabilă. Dimpotrivă, cele mai multe genii sunt introvertite şi par retardaţi.
Societatea umană are tendinţa de a considera savanţii (în sensul iniţial al cuvântului) ca fiind genii.
Sensul iniţial al cuvântului savant nu avea legătură cu expertiza, se referea la oameni care au o capacitate uimitoare a memoriei, cei care puteau face calcule cu numere mari...
Savanţii şi geniile sunt însă opuşi în principiu, pentru că geniile nu posedă abilităţi naturale deosebite, ci doar o capacitate de a face conexiuni care nu este la îndemâna tuturor, în timp ce la savanţi biologicul lucrează efectiv.