sâmbătă, 2 aprilie 2022

Plângeri despre Code 4 Romania

Dintr-o întâmplare, un comment al lui Ciprian Ciucu la o postare aniversară a Code for Romania, am ajuns la o discuție serioasă despre modul in care administrația poate colabora practic cu ONG-uri.

Primul pas este să mut de acolo discuția, într-adevăr au avut dreptate reproșându-mi că le-am invadat aniversarea. Postarea respectivă era despre faptul că după 6 ani și 34 de livrabile sunt ”teribil de obosiți”. Îi cred pe cuvânt chiar dacă randamentul a 2000 de voluntari nu pare astfel prea strălucit.

Ciprian Ciucu a comentat că ” Ați fost la mine cu peste 10 proiecte din care am decis împreună sa facem două. După care ați dispărut complet. A rămas doar o poză pe Facebook... Mult PR, pomul lăudat.”

Șeful C4R a răspuns agresiv arătând că ”ne confunzi cu un furnizor de servicii și asta este inadmisibil”. Apoi continuă cu un atac în cheie politică amintind că activitatea lor este ”inclusă în Raportul Administrației Prezidențiale” iar Ciprian Ciucu este asociat cu ”cei care îngroapă bani publici în digitalizare de zeci de ani cu rezultate aproape zero”.

Atacul politic nu este o noutate din partea C4R, s-a întâmplat și când CIO guvernamental nu a mai vrut să prelungească protocolul de colaborare cu ei.

Este o dovadă de responsabilitate a unui primar ca, după ce a anunțat ceva, să explice și de ce nu se întâmplă. Nu este PR ❕

Discuția era despre un site de bugetare participativă. O customizare a unor produse open source făcută de Code for Romania. Un produs care există și ca variantă comercială, cu 2 furnizori, la 10.000 euro.

Orice primar responsabil va încerca varianta free înainte de a achiziționa soluția la cheie. Evident va contacta C4R pentru suport, măcar la instalare. Iată desfășurarea acestui proces conform solicitărilor C4R.

👉Primul pas este o întrevedere cu Primarul în care C4R să prezinte organizația iar Primarul să-și asume colaborarea. Noi am încercat să o avem în 2-3 zile, mi s-a spus că datorită vacanțelor și altor proiecte poate avea loc doar în 3-4 săptămâni.😲

👉Se va vota în Consiliul Local un protocol de colaborare cu C4R. În cazul sectoarelor, în funcție de ce scrie în protocol, asta poate însemna 2 voturi în Consiliul de Sector și 1 vot în Consiliul Municipal.

👉După ce protocolul intră în vigoare, C4R va anunța primăria pe ce loc este pe lista de așteptare ‼️

Bugetarea participativă este o acțiune anuală cu calendar fix. Evident nu puteam merge în modalitatea propusă, am făcut un efort și am lucrat site-ul cu oamenii primăriei. 

Însă trebuie înțeles că administrația publică livrează servicii. Dacă nu cu forțe proprii atunci procură servicii din exterior. Servicii ... adică ceva cu termene de livrare, garanții, funcționalități care trebuie livrate. Dacă nu poți oferi așa ceva, gratis sau nu, nu poți lucra cu administrația sau lucrezi într-o zonă absolut ne-esențială pentru ea - în zona în care politicianului  îi prind bine poze cu societatea civilă, doar atât.

⚠️Cu cât bula este mai IT-istă cu atât este mai necesar să discutăm realitatea. Altfel pare că soluția miraculoasă există și ticăloșii o refuză.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu