Astăzi a avut loc un eveniment remarcabil prin transparența sa, dl Sabin Sărmaș a ținut la parlament o dezbatere cu importante instituții publice pe legea interoperabilității și a publicat-o. Sabin joacă de ceva vreme un rol politic foarte pretențios👏👏, din perspectiva partidului calmează și anesteziază opoziția (politică și ONG-uri / business) iar din perspectivă personală își crește portofoliul de relații personale acordând recunoaștere și vizibilitate celor pe care îi invită.
Legea Interoperabilității a fost începută în acest context și preluată cu mici dar importante modificări de către zona executivă.
☢️Și legea cloud-ului ar fi urmat același traseu însă pare că Sabin intuiește problemele ce urmează și la 01.03.00 din înregistrare o renegă, declară că nu o cunoaște bine și deviază către ADR.
Revenind ... Multe instituții și grele prezente. Prima care a luat cuvântul MAI-DEPABD a adus observații nu mai puțin de 1 oră. Noroc cu Cătălin Giulescu care este open minded și promotor al progresului, acesta a formulat foarte constructiv ce avea de spus. Nu sunt noutăți, ca și mine spune pe larg, spre exemplu la 00.33.00 că nu poți nega responsabilitățile operatorilor de registre de bază iar la 00.45.00 explică că nu poți altera obligațiile impuse de GDPR.
Cum Cătălin este un excelent expert în protecția datelor personale, și mai avea și dreptate, Sabin s-a repliat elegant indicând o specialistă GDPR care a contribuit ca reprezentantă a societății civile.
La 01.08.00 DRPCIV exemplifică diferența dintre prevederea legală și realitate cu un registru care legal există dar practic nu. La 01.14.00 MFP ne aduce aminte că totuși secretul fiscal există.
Dacă este să rețin cel mai important lucru, este că a fost demonstrat pe larg că accesul la date trebuie alocat la nivel de procedură administrativă și nu doar asociat unei instituții. ‼️ Astfel, se definește clar scopul interogării și setul minim de date necesare a fi prelucrate. Acum nu-mi rămâne decât să mă întorc la evaluarea mea inițială și să estimez câte ore de dezbatere mai necesită celelalte probleme identificate.😱
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu