miercuri, 16 martie 2022

Draft OUG Cloud Guvernamental

O nouă lovitură de presă din partea Guvernului – astăzi a publicat în dezbatere un proiect de OUG pentru Cloudul Guvernamental. Față de legea interoperabilității de ieri, contextul personal îmi face acest subiect mai dificil de abordat. Din fericire la finalul lunii Ianuarie a fost leaked o versiune intermediară și compararea lor poate susține identificarea dinamicii.

⚠️Rămân ca actori relevanți pentru cloud: STS, SRI și ADR.

⬇️MCID pierde managementul fondurilor PNRR pentru cloud în favoarea ADR / OIPSI. Tot MCID nu mai poate iniția norme legale fără acordul acestei troici.

⬇️Se pune accentul pe deținerea în proprietate a unor produse software (din zona cybersecurity și migrare aplicații) care în mod normal sunt licențiate, ba chiar abonamente. Sper să nu intenționeze să le refacă de la zero.

❌Mult mai lungă este lista prevederilor care lipsesc din lege. Mă aștept ca întrebările care necesită aceste răspunsuri să devină în curând publice.

Nu pot însă să nu mă întreb acum, referitor la prevederea din PNRR:

”Punerea în aplicare a acestei investiții va fi sprijinită printr-o evaluare efectuată de un consultant extern, care se așteaptă să furnizeze opțiunile strategice și tehnologice și 👉pachetul legislativ și de reglementare👈”

Cine v-a lucrat aici ?😁




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu