joi, 2 aprilie 2020

Ne auzim peste 12 ani ! - Spectrul 2100

A existat un proiect de HG inițiat de ANCOM ... el nu a fost adoptat pentru că nu am acceptat eu adoptarea lui ... vom aborda acest proiect în condiții care să fi avantajoase pentru cetățeni, stat și operatori” declara PM Orban în 15 Martie, conform înregistrări pe care am publicat-o atunci. Această declarație a survenit după ce Președintele ANCOM PSD Grindeanu a redactat propunerea iar ministrul MTIC PNL Bode a promovat-o în ședința de guvern. 

Este întotdeauna relevant când premierul respinge un proiect în ședința de guvern, fie există o divergență cu ministrul inițiator fie ministrul nu știe ce propune și greșește propunând. În cazul de față cum dl Bode nu este interesat de comunicații iar secretarul de stat Dragoș Preda nu are experiența necesară putem aloca meritele promovării actului către vechea gardă a ministerului.


Însă in 30 Martie proiectul de HG este aprobat fără nicio modificare, spectrul 2100 MHz este alocat pentru 12 ani la tariful de 2,5 mil euro/operator /an. 

Ce s-a întâmplat între 15 și 30 Martie ?

Singurul partid care ar fi putut protesta, USR, prin vocea dl-ui Cătalin Drulă a dat asigurări că nu o va face:


Iar problema de imagine cauzată de această răzgândire a fost rezolvată prin următorul mesaj trimis, pe surse, către presă:

”explicația întârzierii adoptării acestui HG ar fi că Orban a fost consiliat prost de niște consilieri care nu se prea pricep și nu au argumente valide pentru nevoia unei noi licitații.”

Din punctul meu de vedere această istorie va fi arhivată lângă cea a PM Tăriceanu cu privire la licențele off-shore. Concluzia de tras este că toate mecanismele democratice - petiție, dezbatere publică - pot doar informa decidenții dar nu pot învinge un lobby-st profesionist și armele de luptă ale acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu