vineri, 3 aprilie 2020

Online la parlament (eIDAS #32)

Pandemia a adus, în sfârșit, înregistrarea video a ședințelor comisiei ITC a Camerei Deputaților. Spectaculos, pe ordinea de zi au fost doar cele trei proiecte de legi aflate în competiție pentru reglementarea semnăturii electronice.



Participanți externi, le categoria pro: FIC, la categoria contra: Certsign cu personalul propriu camuflat în Asociația Oamenilor de Afaceri, Asociația pentru Siguranța Sistemelor Informatice și Asociația Furnizorilor de Servicii de Certificare (dl. Iosif Szavuj este, cei drept de la Digisign) și, ultimul înrolat pe față, George Anghel de la APERO. În legătură cu poziția acestuia din urmă am trei comentarii:


  1. ar fi interesat de văzut dacă poziția exprimată este cu adevărat poziția APERO
  2. în proiectul său personal, digitax, are deja un modulul de certificare a identificării de către funcționarul primăriei, îi este benefic să-l vadă ca singura soluție acceptabilă legal (min. 01:11:00).
  3. prezentarea susținută de el (min.30), deși de impact vizual, este frauduloasă deoarece discuția legală se poartă pe nivelul juridic - al nivelelor de trust - și nu pe zona tehnică. Ce a prezentat el este tehnic o semnătura avansată cu un nivel de trust ”scăzut”, niciun proiect de lege nu încurajează utilizarea sa înafara unor proceduri în care semnătura este pur conversațională (nu creează consecințe). Nu în ultimul rând, dacă fișierul nu ar fi fost semnat pe același calculator ADOBE l-ar fi semnala foarte clar ca fiind dubios.

Altfel, nu au fost multe lucruri noi, chiar mă bucur că există această înregistrare care ilustrează concepte și atitudini vehiculate în ultimii 3 ani și despre care am tot scris. Pavel Popescu se joacă cu focul - le-a transmis public furnizorilor să vină la discuții, mi-e greu să cred că așa poate reieși o construcție stabilă pe termen lung.

După 1,5 ore s-a votat amânarea în ideea că intre timp sunt publicate în MO cele două OUG - pe documente publice electronice și pe implicarea STS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu