Identitatea electronică pentru marea majoritate a cetățenilor trebuie, pentru a avea un grad de penetrare care să justifice costurile semnificative cu sistemele online de e-guvernare, să aibă câteva caracteristici de bază:
- să fie gratis sau foarte ieftină
- să fie compatibilă smartphone
- să nu necesite abilități tehnice deosebite
Hai să vedem cum am abordat noi problema în comparație cu sora noastră mai mare, Franța.
La noi, MCSI prin echipa sa POAT a născocit un proiect de identitate electronică evaluat la aproape 30 mil euro bazat pe recunoaștere facială. Ar trebui instalată o aplicație pe mobil, pozată CI, pornită o sesiune video către server, executată recunoașterea facială pe server urmând a primi un token de OAuth care ar urma să fie acceptat pentru identificare pe un număr nespecificat de site-uri guvernamentale. Deși pare, prin sesiunea video, a fi o identificare mai credibilă decât cea a Revolut în realitate nu este - Revolut solicită și o plată cu un mijloc (card sau IBAN) înainte identificat de un emitent credibil. Proiectul este destul de cunoscut în mediul public fiind considerat megalomanic KPI, dincolo de posibilitatea AADR de întreținere și administrare.
În Franța avem proiectul Alicem, lansat luna aceasta.
- Ca primă observație, este patronat de Ministerul lor de Interne - responsabilul național în privința identității cetățenilor.
- Și mai spectaculos este prețul - doar 3.4 mil euro. Iar furnizorul este Gemalto, una dintre cele mai reputate companii din domeniul identității electronice.
- În Franța, sub numele de FranceConnect, site-urile guvernamentale consumă o identitate federalizată (poți folosi aceeași identitate peste tot) așadar orice nou metodă compatibilă își găsește imediat utilizarea.
Însă atributul esențial este capacitatea de a prelua date prin NFC din pașaportul electronic și cartea de identitate electronică. Această facilitate care leagă indubitabil utilizatorul de posesia unui document oficial (spre deosebire de a poza ceva ce poate fi oricând o copie sau un fals) îi conferă un grad ridicat de încredere fără a mai fi necesară o tranzacție cu cardul sau altă măsură echivalentă.
Pentru a înțelege mai bine cum funcționează recomand acest film.
Inițiativa francezilor este genială din perspectivă românească:
- cum toate pașapoartele EU sunt emise după același standard este direct și imediat compatibilă cu pașapoartele românești
- avem deja emise milioane de pașapoarte electronice - posesorii lor sunt doar la un download distanță de o identitate electronică simplă și gratuită
- nu implică plăți cu cardul față de care există un grad de neîncredere printre conaționali
- este o soluție inovativă finalizată, poate fi folosită începând de mâine
- Franța are o politică de publicare ca open source a aplicațiilor guvernamentale, chiar dacă din motive evidente aceasta nu este publicată există totuși o bună șansă să o primim pe relația G2G
- chiar dacă ar trebui să o cumpărăm, este deja disponibilă și de 10x mai ieftină decât planurile MCSI
Așadar, încă 3 ani și 25.000.000 euro sau gratis și o folosim în 6 luni ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu