marți, 16 aprilie 2019

KYC @ MCS #3

Nu credeam că o să mai revin la acest subiect însă unii nu te lasă ... MCSI a publicat versiunea finală a documentului, inclusiv observațiile și răspunsurile aferente dezbaterii publice.

Este prezent și răspunsul la comentariul meu, cel în care mi se spunea că am înțeles greșit despre ce este vorba. În aceste condiții m-aș fi așteptat să completeze titlul acțiunii 
Acțiunea 1.1.3 Întărirea capacității deținătorilor de platforme electronice de conformare cu obligațiile ”know your client” (MCSI, ICI)
cu o cât de mică descriere, astfel încât să nu mai facă și alții aceeași regretabilă eroare. Nu există o astfel de îmbunătățire. !

Avem însă o surpriză ! Dacă mie la pag.201/poziția 50 mi se spune că Acțiunea constă în:

Măsurile pe care ICI în activitatea sa de administrare a spațiului online le ia pentru a asigura un nivel ridicat de cunoaștere a identității utilizatorilor săi (KYC).
și
o serie de dezbateri publice în urma cărora să fie identificate ... măsurile pe care agenții economici (e.g., deținătorii platformelor online) le iau pentru a asigura un nivel ridicat de cunoaștere a identității utilizatorilor săi

iată că ICI are aceeași nedumerire la pag.269/poziția 79 dar primește alt răspuns:
Cu privire la comentariul transmis, precizăm că instituțiile implicate în cadrul Grupului de lucru vor trebui să identifice soluții care să asigure conformarea astfel încât organele de control să poată identifica mai precis subiecții abaterilor de la normele legale, pe cât posibil fără a impune sarcini administrative suplimentare asupra mediului de afaceri.
Constat că îmi lipsește capacitatea de înțelegere necesară pentru un document de acest nivel, văd din răspunsul către ICI că rezultatul nu este o normă legală (pentru că rezultatul asigură conformarea, nu o definește), din răspunsul către mine că nu este o platformă tehnică (da, apare o ”soluție” dar mi s-a spus clar că nu o platformă IT) dar nici nu este o procedură operațională (pentru că în grup sunt doar MCSI și ICI - niciuna o instituție care să constate ”abaterile de la normele legale”). Pentru liniștea mea sufletească am de ales între următoarele variante:
  1. mai există a 4-a categorie teoretică pe care n-o văd eu
  2. nu există nici un rezultat concret și clasificabil într-o categorie
  3. cineva s-a răzgândit pe parcurs și a lăsat Acțiunea 1.1.3 în coadă de pește.
 PS: un eventual răspuns edificator la întrebarea ICI ar fi scos conținutul său în afara dezbaterii publice fiind accesibil doar azi, la finalizare. Similar clarificărilor din procedurile de achiziție publică care, uneori, introduc criterii noi și de substanță foarte aproape de termenul de depunere al ofertei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu