sâmbătă, 13 octombrie 2018

Code4All global summit și OGP


Am participat săptămâna aceasta la Code for All Global Summit - The Heroes of Tech, probabil cel mai important eveniment internațional din România 2018 dedicat societății civile și sunt câteva lucruri ce cred că este util să le menționez.

Code4All este o inițiativă civică internațională, pornită din SUA, care își propune să aducă soluții inovative IT pentru problemele sociale care, în general, sunt tratate (prost) de guvernele naționale. În România există un nucleu de 5-7 persoane complet dedicate ajungând până la 15-20 incluzând și participanți ”implicați ferm dar sezonier”. Reușita organizării acestui eveniment internațional de către mica echipa românească este uimitoare și dincolo de simple laude.


Situația disperată a societății românești de astăzi i-a împins pe cei de la Code4Romania să contacteze Guvernul României unde l-au nimerit pe CIO Guvernamental. Acesta i-a primit bucuros în ideea ștergerii amintirilor neplăcute despre GovItHub. Nu știu ce au discutat dar a rezultat acceptarea sprijinului pentru înlocuirea portalului data.gov.ro cu toate că acesta nu este coordonat de CIO, la fel cum nu este niciun alt sistem guvernamental, și, evident, decizia nu-i aparține. În fine, au avut parte probabil de o demonstrație despre cum să-ți arogi competențe inexistente în fața publicului credul și neinformat reeditată în cea de a doua zi a evenimentului – revin mai jos.

Ca urmare echipa care răspunde de portal a aflat, atunci când căuta sprijin pentru remedierea deficiențelor ghidului de finanțare pe open data despre care am scris, că nu mai este o problemă pentru că CIO afirmă că a rezolvat-o. Așa au aflat că  voluntarii au propus și CIO a acceptat înlocuirea portalului cu o clonă a celui din Singapore într-un termen de 2 ani. O alegere a Code4Romania bazată pe opinia lor despre rolul unui portal guvernamental și, în consecință, funcționalitățile necesare acestuia.

În baza acestei bune colaborări au fost invitați ca speakeri ai evenimentului atât CIO cât si dl secretar de stat Mlădinoiu (care este totuși mult mai ok decât imaginea sa publică). Acesta a fost punctul culminant al relației care apoi a început să sufere în urma refuzului organizatorilor de a publica filmarea celor două discursuri lângă ceilalți speakeri.

Disclaimer: cele scrise mai sus se bazează pe frânturi de informații și deducțiile mele informate – au valoare de răutăcisme. Să trecem deci la lucruri mai consistente:

43415103_2018891534798086_9086638304127877120_o

A existat o sesiune dedicată portalurilor de date la care, după cum se vede, am participat activ. Ca o paranteză, atunci când participanții au plătit un bilet scump sau sunt profesioniști reputați nu cred că mai are rost să abordezi ”ce este un portal de date și cum il începem ?” ci ar trebui discutat pe teme punctuale în plen – nu pe grupulețe. Oricum, eram destul de pornit pe subiect și am intrat repede în controverse. Practic unii spuneau că un portal de date deschise guvernamentale trebuie să fie o platformă frumoasă, cu chart-uri si combinări de data-seturi care să-l facă atractiv pentru orice cetățean, eu spuneam că povestea/interpretarea asociată datelor trebuie făcută de profesioniști ne-guvernamentali. Pentru că ”cu statistica poți demonstra orice” cetățeanul trebuie să-și alegă singur expertul/ziaristul/ong-ul în care are încredere, acesta este necesar atât pentru provocările IT dar mai ales pentru specialitatea de care aparțin datele. Destul de repede a fost menționat portalul din Singapore, eu am încercat să explic – fructificând cunoașterea obținută la fața locului – că administrația lor este mult mai integrată fiind bazată pe board-uri iar datele sunt corespunzător compatibile. A doua zi am auzit că și-au exprimat nedumerirea către CIO cum că cineva de la guvern a susținut că datele deschise nu sunt pentru orice cetățean. Deși am declarat clar statutul meu actual și în calitate de coordonator data.gov.ro același lucru l-aș fi spus (sigur însă nu s-ar fi ajuns în această situație pentru că Radu ar fi avut grijă să construiască o relație bazată pe corectitudine și încredere care ar fi dus la armonizare, nu divergențe). Am încercat să explic și că portalul trebuie integrat în ecosistemul european, interoperabilizat cu portalul CE (EDP) și că funcționalitățile acestuia trebuie să corespundă liniilor trasate în grupul de lucru din Luxemburg din care am făcut parte iar implementarea este evaluată de CE regăsindu-se în punctajul DESI. Așadar o platformă non-UE este improbabil să fie o alegere potrivită.

O altă sesiune interesantă a fost cea cu reprezentantul OGP – Sandra Pernar.

43618935_2020517241302182_5743497784544198656_o

Deși focusul ar fi trebuit să fie internațional au fost destule devieri către România, prilej al unui discurs al adjunctului CIO care a spus ceva adevărat și spus și de mine de ceva vreme: că proiectul eGOV trebuie să includă în specificațiile livrate și funcționalitatea de publicare a datelor guvernamentale ca date deschise iar proiectele subsecvente vor trebui să implementeze mijloacele tehnice aferente. Dar a mai spus și că coordonează acest proiect și că, cine are nevoie, să vină la el să-i spună ce date dorește publicate ! Păcat că nimic dintre acestea nu se vor întâmpla … însă a dat bine în fața audienței.

A mai fost o întâlnire doar cu societatea civilă românească:

43730553_2020520161301890_7317549482587979776_o

a cărei concluzie a fost, pentru mine, că totul este astăzi  blocat în OGP-ul românesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu