Din mai multe motive am rămas în urmă cu postare subiectelor ce mi le-am propus pentru acest sfârșit de an. Voi începe cu unul care joacă rolul unui argument pentru un post ulterior.
Pentru mine principalul subiect al anului 2017 a fost cel al documentelor electronice ca bază a sistemelor de e-guvernare. Am descris pe larg evoluțiile de peste an, acum aș vrea să mă întorc la păcatul originar. Puțină lume își amintește că, până în 2010, nu a fost nevoie ca declarațiile să fie semnate cu certificate calificate. Se foloseau certificate simple, emise de stat prin strămoșul AADR în cadrul Sistemului Electronic Național.
În februarie 2010 celebrul ministru Gabriel Sandu a promovat HG 104/2010 prin care certificatele guvernamentale au fost înlocuite de cele comerciale. Oare de ce ? Legea semnăturii electronice era apărută din 2001, nu era vorba de o armonizare legislativă. Pentru a afla trebuie să ne uităm la Nota de fundamentare care însoțește HG-ul. Iată ce s-ar fi putut citi în aceasta de către cineva interesat în momentul punerii în dezbatere publică.
Dispoziţiile conţinute de HG nr. 1085/2003, așa cum a fost modificată de HG nr. 862/2009, stabilesc ca „singură modalitate legală de transmitere a declaraţiilor prevăzute in anexa nr. 2” „deținerea, de către toți contribuabilii la nivel naţional, a unui certificat electronic valid, emis de către operatorul sistemului” (art. 3 alin. (31) din HG nr. 1085/2003).
Prin urmare, se urmăreşte ca toţi contribuabilii la nivel naţional să fie deţinători de semnătură electronică extinsă în baza certificatului calificat obţinut de la un furnizor de servicii de certificare acreditat, așa cum este el reglementat de Legea nr. 455/2001, cu modificările si completările ulterioare.
Asta este tot ! Două paragrafe care ar trebui să lămurească necesitatea și oportunitatea schimbării, cel bolduit este cel care ar trebui să conțină argumentul. Și totuși orice analiză lingvistică va eșua înainte de a ajunge la presupusa logică a inițiativei din spatele textului. Nu trebuie să fi IT-ist să-ți dai seama că ceva nu este în regulă. Și totuși nimeni nu a reacționat ! Iar acum ne chinuim să recucerim cetatea ale cărei porți au fost larg deschise de garnizoana acelor vremuri.
Pentru a nu repeta aceste greșeli este necesar ca cineva să se dedice monitorizării calme, continue și profesioniste a activității guvernamentale. Cu toată energia consumată în 2017 eu unul încă nu am văzut pe cineva să facă acest lucru, fie el partid de opoziție sau societate civilă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu