duminică, 21 mai 2017

OECD

 

După cum am scris România este interesată de OECD și face eforturi de apropiere și aliniere cu această organizație. Săptămâna aceasta am fost invitat să particip în cadrul grupului de experți OGD – Open Government Data – la reuniunea sa anuală, în mare parte dedicată metodologiei de evaluare a performanței naționale în acest domeniu. A fost o experiență revelatoare, am putut înțelege mai bine cum funcționează real această organizație, care îi sunt avantajele comparat cu OGP și Comisia Europeană.

Prima impresie este puternică, sediul lor te surprinde și impresionează:

IMG_20170518_135623

 

Practic există două clădiri, un castel monument istoric renovat însă pentru a avea toate facilitățile și un corp de clădire P+1 la suprafață și –4 în subteran. Sub gazonul din imagine este un apreciabil centru de conferințe, fâșia gri fiindu-i luminator.

IMG_20170518_135436 IMG_20170518_135429

Nicio comparație nu este oportună cu cei 20 de oameni ai secretariatului OGP sau clădirile în care funcționează CE. Mesajul mi-a fost destul de clar, aici vin cei care sunt actori relevanți, leaderi în economia bazată pe o piață liberă. Nu există ”rude sărace”, chiar dacă economiile / statele diferă prin dimensiune nu diferă și prin calitate. Atunci când există subiecte cu impact global OECD prin angajații săi oferă consultanță – în principal evaluare și prognoză – apoi țările membre își asumă o anumită practică în cadrul unor consilii și reuniuni la nivel înalt. A sta la această masă înseamnă să fi pro activ în subiecte care te vor afecta inevitabil.

IMG_20170518_143606

În privința datelor deschise cred că ne-am prezenta onorabil, avem un anume gap între teorie și practică care încă este prezent în majoritatea țărilor membre. M-am reîntâlnit cu reprezentanții unor țări europene cunoscuți de la lucrările CE din Luxemburg, am avut și discuții cu oameni din  organizații interesante precum CIO office al premierului francez. Cred că aș putea avea o relație onorabilă și productivă cu acest ecosistem în măsura în care există această oportunitate.

Cea mai pregnantă și interesantă caracteristică este pragmatismul discuțiilor. Nu există diluarea aferentă marilor summituri OGP și nici spectrul irelevanței care bântuie câteodată grupurile ad-hoc ale CE. Pozițiile exprimate erau concrete, clar atașate interesului respectivei țări, gazdele au venit cu propuneri care au fost discutate de pe poziții prietenești dar divergente. O experiență relevantă, formatoare pentru mine, sper ca anul viitor să particip ca membru de drept.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu